Tata si fiu dorm imbratisati intr-un tren care ii duce spre prima linie a frontului din Ucraina. Ucrainenii au ales sa sarbatoreasca Craciunul odata cu europenii

externe

Tata si fiu pe front

Fotografie virala de Craciun pe retelele de socializare cu doi soldati ucraineni care dorm imbratisati intr-un tren. Conform Visegrad24, cei doi sunt tata si fiu.

Visegrad24 afirma ca fotografia a fost facuta in zona frontului.

2 Ukrainian soldiers, father and son, resting at the zero line, just a couple hundred meters away from the Russian Army. pic.twitter.com/MMyghGJZjT

Anul acesta, Ucraina sarbatoreste oficial ziua de Craciun pe 25 decembrie, o schimbare simbolica fata de Rusia, care sarbatoreste aceasta sarbatoare pe 7 ianuarie.

Este pentru prima data dupa mai bine de un secol cand Ucraina sarbatoreste acum Craciunul, la fel ca majoritatea crestinilor din lume.

Guvernul ucrainean a adoptat in iulie o legislatie prin care a facut schimbarea datei, fiind considerat un afront adus Rusiei si Bisericii Ortodoxe Ruse, care urmeaza calendarul iulian din epoca romana pentru ocaziile religioase.

Legea semnata de presedintele Volodimir Zelenski a mentionat ca ucrainenii doresc „sa isi traiasca propria viata cu propriile traditii si sarbatori”. Ea le permite sa „renunte la mostenirea rusa de a impune sarbatorirea Craciunului pe 7 ianuarie”, a adaugat aceasta.

Crestinismul este cea mai mare religie din Ucraina, Biserica Ortodoxa Rusa dominand viata religioasa.

Schimbarea datei de catre Ucraina face parte dintr-o serie de masuri luate de la invazia Rusiei pentru a elimina orice urma a imperiilor rus si sovietic, cum ar fi redenumirea strazilor si indepartarea monumentelor.

Biserica Ortodoxa a Ucrainei, o biserica independenta nou creata care si-a tinut prima slujba in 2019, si-a schimbat, de asemenea, data Craciunului la 25 decembrie.

Aceasta s-a despartit in mod oficial de Biserica Ortodoxa Rusa din cauza anexarii Crimeei de catre Moscova in 2014 si a sprijinului acesteia pentru separatistii din estul Ucrainei.

Ruptura politica a facut ca preotii si chiar parohii intregi sa faca schimb de la o biserica la alta, noua Biserica Ortodoxa a Ucrainei crescand rapid si preluand mai multe cladiri bisericesti legate de Rusia, in miscari sustinute de guvern.

Intre timp, Biserica Ortodoxa Ucraineana, legata istoric de Rusia, pastreaza data de Craciun de 7 ianuarie. Aceasta biserica sustine ca a rupt legaturile cu Rusia din cauza razboiului, dar multi ucraineni privesc acest lucru cu scepticism.

Cea de-a treia confesiune din tara, Biserica Greco-Catolica Ucraineana, va tine, de asemenea, slujbe de Craciun pe 25 decembrie.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituala a Moscovei din secolul al XVII-lea.

Traditiile ucrainene de Craciun includ o cina in Ajunul Craciunului cu 12 feluri de mancare fara carne, inclusiv o budinca dulce din cereale numita kutya, iar oamenii decoreaza casele cu snopi de grau numiti didukhy.

In unele zone, copiii merg din casa in casa cantand colinde numite kolyadky.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: