„Mascatii” de la Ruginoasa, impiedicati de jandarmi sa se implice in traditionala bataie cu ciomege din ajunul Anului Nou
Mascatii de la Ruginoasa au respectat traditia milenara a celebrei batalii din centrul satului din Ajun de Anul Nou, care are loc intre ‘delenii’ si ‘valenii’ din comuna, fara a fi inregistrate victime.
Ca in fiecare an, inca de la primele ore ale zilei de 31 decembrie, in localitatea Ruginoasa din judetul Iasi, cete de mascati din satele Dumbravita, Bugioaia si Rediu s-au impartit, asa cum spune traditia, in ‘deleni’ si ‘valeni’ si au iesit pe strazile din comuna pentru a se confrunta, transmite Radio Romania Iasi.
‘Avand in vedere trecutul acestor manifestari, in aceasta dimineata, fortele Ministerului Afacerilor Interne, coordonate de Gruparea de Jandarmi Mobila ‘Alexandru cel Bun’ Bacau au fost prezente in comuna Ruginoasa pentru a se asigura ca aceste traditii si obiceiuri, specifice zonei, se desfasoara fara incidente. Cele sase grupuri de mascati constituite au avut intentia de a se confrunta, iar jandarmii si politistii prezenti, prin manevrele specifice mentinerii unui climat de ordine si siguranta publica, au actionat cu succes in vederea limitarii posibilitatii de intalnire a grupurilor de mascati din comuna Ruginoasa’, au transmis reprezentantii Gruparii de Jandarmi Mobila ‘Alexandru cel Bun’ Bacau.
Totodata, pentru respectarea legislatiei in vigoare cu privire la portul si folosirea obiectelor contondente pe timpul manifestarilor publice, fortele de ordine au fost in permanenta in contact cu cetele de mascati, iar, prin dialog, toti cei care intentionau sa foloseasca aceste materiale au renuntat.
‘In urma activitatilor preventive desfasurate de fortele de ordine, manifestarile traditionale de Anul Nou din localitatea Ruginoasa s-au desfasurat in conditii de siguranta pentru toti participantii’, mentioneaza sursa citata.
Fortele de ordine din Iasi si Bacau au fost dislocate in comuna Ruginoasa intrucat, la primele ore ale ultimei zile din an, atunci cand noaptea se intalneste cu ziua, conform unei traditii milenare, in centrul comunei Ruginoasa are loc batalia dintre ‘delenii’ si ‘valenii’.
Batranii locului spun ca aceasta batalie, sau Malanca, asa cum mai este cunoscuta, reprezinta nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Dealul si cei din Valea satului, ci confruntarea dintre relele vechiului an si bunastarea asteptata de fiecare membru al comunitatii sa o obtina in noul an.
Pregatirile mascatilor ‘deleni’ si ‘valeni’ incep cu cateva zile inainte de sfarsitul anului pentru ca membrii fiecarei tabere se intalnesc pentru a stabili propriile strategii de lupta.
‘In dimineata ultimei zile din an se bate Valea cu Dealul’, spun localnicii.
Adica, inca de dinainte de a se lumina de ziua, tinerii de pe Deal si cei din Vale se aduna, se imbraca si isi pun masti hidoase confectionate manual, se inarmeaza cu ciomege si isi disputa suprematia in sat batandu-se sub privirile spectatorilor.
Conform traditiei, dupa batalie invingatorii sarbatoresc batand cu maciucile in pamant, gonindu-i pe invinsi, isi schimba mastile hade cu frumoase comanacuri si petrec in mijlocul satului alaturi de ”ursi”, ”capre”, ”cerbi”, ”pauni”, ”tigani”, ”mirese” sau ”irozi”.
Au fost ani in care traditionala bataie a degenerat in adevarate batalii sangeroase. Ascunsi sub mastile confectionate din piei de animale, si mostenite de la o generatie la alta, unii tineri si-au lovit cu agresivitate rivalii, dar s-a intamplat ca printre cei loviti sa fie si persoane care priveau batalia de pe margine.
In 2011, cativa combatanti au ajuns la spital din cauza capetelor sparte, picioarelor si mainilor rupte sau ranilor adanci, un tanar in varsta de 17 ani a ramas paralizat, iar un altul a murit. Dupa aceste grave incidente, ‘batalia de la Ruginoasa’ se desfasoara sub stricta supraveghere a fortelor de ordine a mai multor structuri ale MAI, fiind astfel transformata mai mult intr-o bataie simbolica.