Pericol cu televizoarele conectate la internet, avertisment al expertilor de la Eset: „Ar putea fi controlate de la distanta”

life

Mai mult de jumatate dintre europeni folosesc, in prezent, un televizor conectat la Internet, in timp ce un sfert (26%) utilizeaza ceasuri inteligente si alte dispozitive de acest fel, iar o cincime (20%) sunt fani ai dispozitivelor de jocuri conectate la Internet, releva datele centralizate de catre specialistii Eset.

In acest context, expertii avertizeaza asupra faptului ca, desi despachetarea unui nou gadget in perioada de sarbatori va aduce bucurie, „lucrurile se pot inrautati rapid daca dispozitivul si datele continute nu sunt securizate corespunzator”.

„In sezonul festiv in toi, cu totii asteptam cu nerabdare sa primim cadouri de la prieteni si familie. Din ce in ce mai mult, darurile primite vor consta intr-un nou gadget sau tehnologie in voga. Acestea ar putea fi un tracker de fitness, un laptop, un smartphone sau chiar un sistem de monitorizare audio-video pentru copii. Concluzia este ca suntem cu totii utilizatori entuziasmati de dispozitive inteligente. De exemplu, mai mult de jumatate dintre europeni folosesc in prezent un televizor conectat la internet, un sfert (26%) folosesc ceasuri inteligente si alte dispozitive purtabile, iar o cincime (20%) sunt fani ai dispozitivelor de jocuri conectate la internet. Dar, odata cu adoptarea plina de avant a dispozitivelor inteligente, vine si un risc suplimentar. Este posibil ca cei dragi sa nu fi fost prea atenti la textul cu litere mici atunci cand au apasat butonul „cumpara” pentru a achizitiona cadourile. Asadar, este de datoria noastra sa ne asiguram ca darul nostru este protejat”, noteaza Phil Muncaster, unul dintre specialistii Eset, intr-un articol publicat pe blogul companiei de securitate cibernetica.

Potrivit sursei citate, nivelul de risc la care ne expunem depinde de tipul de dispozitiv pe care il primim. Astfel, exista cateva probleme comune care ne pot pune in pericol conturile online si datele personale si financiare, iar pe lista regasim: continut de software sau de firmware nepotrivit, mentinerea parolei implicite din fabrica a produsului, lipsa protocolului de autentificare cu doi factori (2FA) activat in mod implicit, precum si setarile de confidentialitate care nu sunt suficient de sigure, ceea ce va conduce la partajarea excesiva a datelor personale cu agentiile de publicitate sau cu potentiale entitati rau intentionate.

De asemenea, printre vulnerabilitatile acestor gadgeturi se afla si cea referitoare la anumite setari, cum ar fi inregistrarea video si audio, activate in mod implicit, lucru care pune in pericol intimitatea copilului dvs.

Expertul Eset mai aminteste de procesul de creare a contului si de conectare in cont necriptat, conectarea dispozitivului cu o jucarie inteligenta sau cu o aplicatie prin Bluetooth, fara a fi necesara autentificarea, activarea in mod automat a functiei de geolocalizare si, cel mai grav, faptul ca dispozitivul nu are instalat niciun software de securitate, ceea ce inseamna ca este mai expus amenintarilor provenite de pe Internet.

„Provocarea consta in faptul ca, in multe parti ale lumii, producatorii, distribuitorii si importatorii nu sunt obligati prin lege sa vanda produse conectate la internet care sa fie protejate. Exploatand proiectarea defectuoasa a furnizorilor si atentia limitata acordata celor mai bune practici de securitate, hackerii pot efectua o serie de atacuri pentru a va compromite dispozitivele si accesa datele stocate pe acestea. Vulnerabilitatile (…) pot favoriza autentificari ale escrocilor in cadrul unora dintre cele mai sensibile conturi ale dvs, cum ar fi cele de banking online. Alternativ, dispozitivul in sine ar putea fi controlat de la distanta si recrutat intr-o retea botnet de dispozitive compromise, folosite pentru a lansa atacuri asupra altora, precum atacuri DDoS, fraude online si campanii de phishing. De asemenea, infractorii cibernetici ar putea cauta sa va blocheze dispozitivul prin ransomware si sa va ceara o taxa pentru a va recapata accesul. De asemenea, ar putea descarca un adware care „inunda” ecranul dispozitivului cu reclame, facandu-l practic inutilizabil. Intre timp, protectia limitata a confidentialitatii poate duce la partajarea datelor despre dvs. sau familia dvs. cu agentiile de publicitate, de exemplu”, sustine Muncaster.

Eset a fost fondata in anul 1992 in Bratislava (Slovacia) si se situeaza in topul companiilor care ofera servicii de detectie si analiza a continutul malware, fiind prezenta in peste 180 de tari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: