Doua explozii mari langa mormantul generalului iranian Qasem Soleimani au ucis peste 100 de persoane – televiziunea de stat

externe

Iran, atentat, suspecti, arestati, Statul Islamic

Cel putin 73 de persoane au fost ucise de doua explozii cu bomba in apropierea mormantului generalului iranian Qasem Soleimani, la a patra aniversare a asasinarii acestuia de catre SUA, relateaza presa de stat iraniana, preluata de BBC.

UPDATE Numarul celor morti a urcat la 103 morti, anunta presa de la Teheran.

Potrivit IRNA, prima explozie a avut loc la aproximativ 700 de metri de mormantul generalului Soleimani, iar cea de-a doua la aproximativ un kilometru distanta.

Agentia de stiri Tasnim a citat surse anonime care au declarat ca doua genti cu explozibili care au fost detonate de la distanta au provocat exploziile. De asemenea, IRNA a citat o sursa informata care a confirmat ca doua bombe detonate prin telecomanda au provocat exploziile.

Prima explozie a avut loc la ora locala 14:50. Cea de-a doua a avut loc 10 minute mai tarziu, potrivit primarului din Kerman, Saeed Tabrizi, potrivit ISNA.

Societatea Semiluna Rosie din Iran a declarat ca trei salvatori au fost ucisi de cea de-a doua explozie.

Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a declarat pentru Reteaua de stiri a Republicii Islamice Iran ca un raspuns zdrobitor va fi dat in curand vinovatilor.

Radiodifuzorul de stat Irib a declarat ca alte 171 de persoane au fost ranite cand exploziile au lovit o procesiune in apropierea moscheii Saheb al-Zaman din orasul Kerman din sudul tarii.

Postul l-a citat pe viceguvernatorul din Kerman care a declarat ca a fost un „atac terorist”.

O inregistrare video care a circulat online parea sa arate mai multe cadavre pe un drum.

Mii de persoane s-au fi indreptat miercuri spre mormant, in cadrul unei ceremonii de comemorare a generalului Soleimani, care a fost ucis intr-un atac cu drona american in Irakul vecin in 2020.

Soleimani era vazut ca fiind cea mai puternica figura din Iran dupa liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

In calitate de comandant al bratului de operatiuni al Gardienilor Revolutiei, Forta Quds, el a fost un arhitect al politicii iraniene in intreaga regiune.

A fost responsabil de misiunile clandestine ale Fortei Quds si de furnizarea de indrumare, finantare, arme, informatii si sprijin logistic pentru guvernele si grupurile armate aliate, inclusiv Hamas si Hezbollah.

Presedintele american de atunci, Donald Trump, care a ordonat asasinarea din 2020, l-a descris pe Soleimani drept „teroristul numarul unu oriunde in lume”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: