Milioane de granule de plastic au ajuns pe plajele spaniole

externe

Sute de voluntari au mers, luni, pe plaja din Galitia, nord-vestul Spaniei, cu strecuratori si lopeti, dupa ce milioane de granule de plastic au ajuns pe coasta, declansand preocupari de mediu, potrivit Reuters.

Cunoscute uneori sub numele de lacrimi de sirena granulele de plastic sunt folosite pentru a produce articole de zi cu zi, de la sticle de apa la pungi de cumparaturi si ajung in oceanele si raurile lumii.

Granulele ajunse in Spania provin de la cel putin un container care a cazut de pe nava Toconao sub pavilion Liberia, inchiriata de gigantul de transport maritim Maersk, in largul coastelor Portugaliei luna trecuta, a declarat producatorul de granule Bedeko Europe.

Vicepremierul Maria Jesus Montero a declarat pentru postul de stat TVE ca guvernul este ingrijorat de posibile „repercusiuni grave”, dar nu stie inca impactul exact si daca va afecta pescuitul.

Scenele in care locuitorii folosesc articole de uz casnic pentru a ajuta la curatarea plajelor au reinviat amintirile despre cea mai mare catastrofa ecologica din Galitia, deversarea in 2002, a 63.000 de tone de pacura, care a fortat inchiderea celor mai bogate zone de pescuit din Spania.

Se estimeaza ca 10 trilioane de granule de plastic contamineaza ecosistemele marine in fiecare an, a constatat un raport din 2020 al Pew Charitable Trusts.

Gruparea ecologista Ecologistas en Accion a denuntat „inactiunea guvernului regional la doua saptamani dupa detectarea deversarii” si intr-o declaratie de vineri a anuntat ca va depune o plangere pentru infractiuni de mediu impotriva Toucan Maritime, proprietarul olandez al navei.

Liderul regional al Galitiei, Alfonso Rueda, de la Partidul Popular din Spania, de opozitie conservatoare, a declarat ca guvernul central stia despre deversare de peste doua saptamani, dar a informat administratia abia pe 4 ianuarie.

Serviciul de salvare maritima a informat mai intai pazele de coasta regionale despre incidentul din 20 decembrie, a mai spus Rueda.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: