O echipa de cofetari si oameni de stiinta australieni au inventat prajitura care alunga dementa senila
Supranumit „prajitura de neuitat”, acest preparat culinar delicios include ingrediente capabile sa asigure sanatatea creierului, cum ar fi sfecla rosie, ulei de masline, afine, turmeric, dovleac si scortisoara.
Christopher The este un faimos bucatar patiser din Australia, care a venit cu ideea acestei prajituri, menite sa stimuleze activitatea cerebrala. El a colaborat cu alti maestri cofetari, dar si cu o echipa de cercetatori de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney, Australia.
The spune ca ingredientele au fost legate de imbunatatirea fluxului de sange si de oxigen. El spera sa evidentieze „problema larg raspandita a declinului cognitiv in randul australienilor in varsta” si da asigurari ca a ales cele mai eficiente leacuri naturale capabile sa stopeze acest declin.
Sfecla rosie este cunoscuta, de exemplu, pentru imbunatatirea fluxului sanguin si protejarea retelei noastre neuronale.
Uleiul de masline poate diminua biomarkerii bolii Alzheimer, in timp ce mierea este antiinflamatoare, iar afinele pot imbunatati fluxul de oxigen catre organele noastre vitale.
”Exista molecule in ingredientele alimentare care au intr-adevar efecte puternice si puternice in mentinerea sanatatii noastre cerebrale”, a declarat Johannes le Coutre, expert in alimentatie si sanatate de la UNSW. Le Coutre spune ca alimentele sunt un element crucial atunci cand vine vorba de prevenirea si tratarea declinului cognitiv.
Kaarin Anstey, directorul Institutului Ageing Futures din cadrul UNSW, a adaugat intr-o declaratie ca, in mod ideal, oamenii ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa pe tot parcursul vietii.
„Daca o persoana prezinta semne de declin cognitiv, dieta singura nu ii va imbunatati dramatic sanatatea creierului”, a spus Anstey, citata de Euronews.”Studiile care au legat dietele mai sanatoase de un risc redus de dementa au masurat modelele alimentare care, probabil, reflecta modul in care oamenii se hranesc de multi ani.”
Intre timp, The, care este un patiser experimentat, a declarat ca obtinerea echilibrului potrivit de ingrediente si arome a fost o provocare. ”Prima versiune pe care am facut-o avea gust de curry”, a spus The.
Prajitura a fost creata pentru a sarbatori cea de-a 70-a aniversare a organizatiei caritabile de livrare de alimente Meals on Wheels, care se adreseaza in principal generatiilor mai in varsta din Australia.