Poetul rus Lev Rubinstein a murit, dupa ce a fost lovit de o masina. Era cunoscut ca una dintre vocile rezistentei de la Moscova

externe

Renumitul poet si eseist rus Lev Rubinstein a murit, la Moscova, la varsta de 76 de ani, dupa cum a anuntat familia sa, duminica, 14 ianuarie. Rubenshtein, fondator al scolii de conceptualism din Moscova, era internat dupa ce a fost lovit de o masina pe 8 ianuarie, suferind leziuni grave. Rubenshtein a fost unul dintre cei mai cunoscuti poeti ai URSS si Rusiei, inca din anii 1970. El a fost, de asemenea, un activist social care a vorbit impotriva invaziei Ucrainei de catre Rusia, din februarie 2022, conform Europa Libera (rferl.org)

Poetul si publicistul Lev Rubinstein a murit la Moscova la varsta de 76 de ani. Fiica lui a comunicat acest lucru in dimineata zilei de 14 ianuarie. Pe 8 ianuarie, Rubinstein fusese lovit de o masina si a fost internat la Institutul de Cercetare Sklifosovsky cu multiple rani, operat si pus in coma indusa.

Impotriva soferului de 63 de ani al masinii, care l-a lovit pe Rubinstein, a fost deschis un dosar penal. Pentru vatamare corporala grava, ca urmare a incalcarii regulilor de circulatie, soferul risca cativa ani de inchisoare.

Inovator in conceptualismul moscovit

Lev Rubinstein era unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai conceptualismului moscovit. Si-a creat propriul gen de poezie la intersectia dintre literatura, arta vizuala si performance. De la mijlocul anilor 1970, a publicat, in samizdat sovietic, dar si in strainatate. Era aproape de underground-ul artistic si literar.

Incepand cu anii 1990, Rubinstein a publicat in mod activ in mass-media, inclusiv in publicatiile Kommersant, Itogi, Weekly Magazine si Republic.

In 2022 a semnat o scrisoare deschisa impotriva invadarii Ucrainei de catre Rusia

Rubinstein a fost o figura publica activa. El a vorbit impotriva razboiului din Cecenia  sau Siria, in apararea membrilor Pussy Riot, Maria Alyokhina si Nadezhda Tolokonnikova, si impotriva sprijinului rus pentru separatistii din Ucraina.

In 2017 a demisionat din Centrul PEN din Rusia, spunand ca Centrul nu isi indeplineste obligatiile de a proteja scriitorii persecutati pentru munca lor. In martie 2022 a semnat o scrisoare deschisa prin care condamna invadarea pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia.

Rubinstein a fost laureat al premiilor literare NOS si al Premiului Andrei Bely. Lucrarile sale au fost traduse in multe limbi. Poetul a participat in mod repetat la emisiunile Radio Liberty – Europa Libera.

(Foto: APA.az)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: