40% din totalul locurilor de munca vor fi afectate de Inteligenta Artificiala. Anunt oficial al FMI, omenirea se confrunta cu o „tendinta ingrijoratoare”

externe

kristalina georgieva, fmi

Inteligenta artificiala va afecta aproape 40% din toate locurile de munca, potrivit unei noi analize a Fondului Monetar International (FMI), citata de BBC.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat ca „in majoritatea scenariilor, inteligenta artificiala va inrautati probabil inegalitatea generala”.

Georgieva a adaugat ca factorii de decizie politica ar trebui sa abordeze aceasta „tendinta ingrijoratoare” pentru „a impiedica tehnologia sa alimenteze si mai mult tensiunile sociale”.

FMI a declarat ca este probabil ca IA sa afecteze o proportie mai mare de locuri de munca – estimata la aproximativ 60% – in economiile avansate. In jumatate dintre aceste cazuri, lucratorii se pot astepta sa beneficieze de integrarea IA, care le va spori productivitatea.

In alte cazuri, IA va avea capacitatea de a indeplini sarcini-cheie care sunt executate in prezent de oameni. Acest lucru ar putea reduce cererea de forta de munca, afectand salariile si chiar eradicand locuri de munca.

Intre timp, FMI estimeaza ca tehnologia va afecta doar 26% din locurile de munca din tarile cu venituri mici.

Georgieva a mentionat ca „multe dintre aceste tari nu au infrastructura sau forta de munca calificata pentru a valorifica beneficiile inteligentei artificiale, ceea ce ridica riscul ca, in timp, tehnologia sa agraveze inegalitatile dintre natiuni”.

In general, este posibil ca lucratorii cu venituri mai mari si mai tineri sa inregistreze o crestere disproportionata a salariilor lor dupa adoptarea IA.

Lucratorii cu venituri mai mici si mai in varsta ar putea ramane in urma, considera FMI.

„Este esential ca tarile sa stabileasca plase de siguranta sociala cuprinzatoare si sa ofere programe de reconversie profesionala pentru lucratorii vulnerabili”, a declarat Georgieva. „Procedand astfel, putem face ca tranzitia la IA sa fie mai incluziva, protejand mijloacele de subzistenta si reducand inegalitatea.”

Analiza FMI are loc in contextul in care liderii politici si de afaceri la nivel mondial se reunesc la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia.

Inteligenta artificiala este un subiect de discutie, ca urmare a cresterii in popularitate a unor aplicatii precum ChatGPT.

Tehnologia se confrunta cu o reglementare sporita in intreaga lume. Luna trecuta, oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu privind primele legi din lume care sa reglementeze utilizarea IA.

Parlamentul European va vota propunerile de lege privind IA la inceputul acestui an, dar nicio legislatie nu va intra in vigoare cel putin pana in 2025.

SUA, Regatul Unit si China nu si-au anuntat inca propriile pozitii privind IA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: