Avocatii lui Trump avertizeaza Curtea Suprema ca in America va fi „haos si dezordine” daca statele vor interzice inscrierea acestuia la alegerile din 2024

externe

Donald Trump, inchisoare, functionari electorali, alegeri, fraude

Avocatii fostului presedinte Donald Trump au solicitat Curtii Supreme a SUA sa anuleze decizia Curtii Supreme din Colorado, care l-a eliminat pe clientul lor de pe buletinul de vot din acest stat. Memoriul inaintat joi de avocatii lui Trump catre instanta suprema prezinta argumentele lor pentru care instanta statului a gresit atunci cand a emis decizia fara precedent luna trecuta.

„Curtea ar trebui sa anuleze decizia din Colorado, deoarece presedintele Trump nici macar nu face obiectul sectiunii 3, intrucat presedintele nu este un ofiter al Statelor Unite in conformitate cu Constitutia. Si chiar daca presedintele Trump ar face obiectul sectiunii 3, el nu s-a implicat in nimic care sa se califice drept insurectie”, au sustinut avocatii lui Trump, citati de CNN.

Eforturile de a-i interzice fostului lider de la Casa Alba participarea la scrutin, „vor dezlantui haosul si dezordinea in America daca alte instante si oficiali de stat urmeaza exemplul statului Colorado si il exclud pe probabilul candidat republican la presedintie de pe buletinele lor de vot”.

Curtea Suprema din Colorado a declarat luna trecuta ca Trump este neeligibil din punct de vedere constitutional sa candideze in 2024, deoarece interdictia prevazuta de cel de-al 14-lea amendament privind insurectia de a ocupa o functie acopera comportamentul sau din 6 ianuarie 2021.

Curtea Suprema a SUA a acceptat la inceputul acestei luni sa audieze cazul, primind un apel introdus de Trump.

In cazul in care judecatorii vor ajunge la concluzia ca Trump nu este eligibil pentru o functie publica inainte de alegerile primare din Colorado, atunci orice vot exprimat pentru el nu ar conta.

Tot joi, presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, liderul minoritatii din Senat, Mitch McConnell, si zeci de alti parlamentari republicani si-au exprimat sprijinul pentru Trump la Curtea Suprema.

Pana in prezent, Trump a fost eliminat de pe buletinul de vot in Colorado si Maine, desi ambele decizii au fost suspendate, in asteptarea unei rezolutii din partea Curtii Supreme a SUA. Miercuri, un judecator din Maine a trimis acest caz inapoi la secretarul de stat din Maine si i-a ordonat sa astepte o rezolutie finala in cazul din Colorado.

Judecatorii din intreaga tara urmaresc cu atentie acest caz. Curtea Suprema din Oregon a respins un caz similar saptamana trecuta, spunandu-le contestatarilor anti-Trump ca ar putea sa il redepuna mai tarziu, in functie de ceea ce va face Curtea Suprema a SUA in cazul Colorado.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: