O noua lovitura pentru Budapesta. Parlamentul UE cere ca Ungaria sa fie lipsita de dreptul de vot in cadrul UE

externe

Deputatii europeni au cerut Consiliului UE sa analizeze posibilitatea de a retrage dreptul de vot al Ungariei in cadrul UE, intr-un conflict cu Budapesta pe tema statului de drept, relateaza Politico.

Majoritatea deputatilor europeni au votat o rezolutie fara caracter obligatoriu care solicita guvernelor celorlalte 26 de tari ale UE sa foloseasca o subclauza din tratatele UE „pentru a lua masuri si a determina daca Ungaria a comis incalcari grave si persistente ale valorilor UE”.

Este cea mai recenta salva intr-o confruntare de ani de zile intre Parlament si liderul autointitulat „iliberal” al Ungariei, Viktor Orban, care este acuzat ca a calcat in picioare valorile democratice si independenta sistemului judiciar, si care a blocat noi fonduri UE pentru Ucraina, afectata de razboi.

Deputatul liberal maghiar Katalin Cseh a declarat: „Aceast Parlament (al UE) arata ca suntem seriosi cand vine vorba de apararea statului de drept in Uniunea noastra si ca nu ne temem de incercarile de santaj ale premierului Orban. Comisia va trebui acum sa suporte consecintele pentru ca a vandut valorile noastre europene.”

Anterior, Orban i-a acuzat pe eurodeputati ca vor sa „priveze oamenii de drepturile lor de a lua decizii cu privire la viitorul lor”, a spus el pe X. „Ce pozitie antidemocratica!”, a continuat el.

Demersul eurodeputatilor nu are niciun efect juridic, deoarece nu este de competenta Parlamentului European sa ia o astfel de masura, dar trimite un semnal politic celorlalte institutii ale UE cu privire la gradul de nemultumire a eurodeputatilor in legatura cu regresul lui Orban in ceea ce priveste statul de drept si cat de putin se face de catre UE pentru a rezolva acest lucru. 120 de eurodeputati semnasera deja o petitie, dar la fel de lipsita de caracter obligatoriu, care cerea aceeasi masura.

Demersul Parlamentului vine cu cateva zile inainte de un summit al liderilor UE din februarie, unde Comisia si tarile UE spera sa convinga Ungaria sa revina asupra opozitiei privind fondurile UE pentru Ucraina.

Deputatii europeni au cerut, de asemenea, analizarea posibilitatii de a duce executivul UE la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, indignati de decizia sa de a debloca aproximativ 10 miliarde de euro pentru Ungaria. Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat saptamana aceasta ca masura este justificata.

Deputatii europeni nu au sprijinit un demers al grupului liberal Renew Europe, care ameninta cu retragerea increderii in Comisia Europeana daca aceasta ar fi deblocat mai multe fonduri pentru Ungaria, o suma care in prezent se ridica la aproximativ 20 de miliarde de euro din fondurile UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: