Virusii zombi din Siberia ar putea declansa o noua pandemie terifianta, avertizeaza oamenii de stiinta

externe

Omenirea se confrunta cu o noua si bizara amenintare pandemica, au avertizat oamenii de stiinta. Virusii stravechi inghetati in permafrostul arctic ar putea fi eliberati intr-o zi de incalzirea climei Pamantului si ar putea declansa o epidemie majora.

Tulpini ale acestor microbi – sau virusi zombi, cum mai sunt cunoscuti – au fost deja izolate de cercetatori care au starnit temeri ca o noua urgenta medicala globala ar putea fi declansata – nu de o boala noua pentru stiinta, ci de o boala din trecutul indepartat, potrivit The Guardian.

Drept urmare, oamenii de stiinta au inceput sa planifice o retea de monitorizare a Arcticii care sa identifice cazurile timpurii ale unei boli cauzate de microorganisme stravechi. In plus, aceasta retea ar asigura carantina si tratament medical specializat pentru persoanele infectate, in incercarea de a limita o epidemie si de a impiedica persoanele infectate sa paraseasca regiunea.

„In prezent, analizele privind amenintarile pandemice se concentreaza pe bolile care ar putea aparea in regiunile sudice si apoi sa se raspandeasca in nord”, a declarat geneticianul Jean-Michel Claverie de la Universitatea Aix-Marseille. „In schimb, s-a acordat putina atentie unui focar care ar putea sa apara in nordul indepartat si apoi sa se raspandeasca in sud – si cred ca aceasta este o neglijenta. Acolo sus exista virusi care au potentialul de a infecta oamenii si de a declansa un nou focar de boala.”

Acest punct de vedere a fost sustinut de virusologul Marion Koopmans de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam. „Nu stim ce virusuri zac acolo in permafrost, dar cred ca exista un risc real ca acolo sa existe unul capabil sa declanseze un focar de boala – sa zicem de o forma straveche de poliomielita. Trebuie sa presupunem ca asa ceva s-ar putea intampla.”

In 2014, Claverie a condus o echipa de oameni de stiinta care a izolat virusuri vii in Siberia si a demonstrat ca acestea inca pot infecta organisme unicelulare – chiar daca au fost ingropate in permafrost timp de mii de ani. Alte cercetari, publicate anul trecut, au dezvaluit existenta mai multor tulpini virale diferite din sapte situri diferite din Siberia si au aratat ca acestea puteau infecta celule cultivate. O mostra de virus avea o vechime de 48.500 de ani.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: