Furia fermierilor francezi este in crestere: autostrada A64 ramane blocata iar manifestantii cer actiuni concrete din partea guvernului
Fermierii mobilizati pe acest tronson de autostrada nu vor sa puna capat blocadei si ii cer premierului Gabriel Attal sa vina in fata lor cu masuri concrete. „Daca va trebui sa mergem la Paris, vom merge la Paris. De mai bine de trei zile, cativa zeci de agricultori si crescatori de animale blocheaza autostrada A64 care leaga Toulouse de Bayonne, in apropiere de Carbonne, in Haute-Garonne, dupa cum transmite bfmtv.com.
Fermierii francezi doresc sa creasca presiunea asupra guvernului si denunta, printre altele, cresterea taxelor, intarzieri in plata subventiilor agricole, interzicerea pesticidelor autorizate in alte parti si faptul ca se simt striviti de normele si restrictiile privind tranzitia ecologica.
Zeci de tractoare sunt aliniate pe careos bil. In jur de o suta de persoane sunt grupate intr-o tabara improvizata, unde se amesteca mirosurile de fum de brad al unei vetre de foc si de motorina de la un generator electric.
Deasupra lor, atarna manechine agatate de stalpii unei pasarele pentru a le simboliza nemultumirea. „La un moment dat, nu mai poti suporta”, spune Benoit Fourcade, un cultivator de cereale in varsta de 50 de ani.
Intalniri fara rezultat
Sambata, o intalnire intre manifestanti si prefectul regiunii nu a fost suficienta pentru a pune capat blocadei. „Nu vrem “stati putin, va vom oferi o data la inceputul lui februarie”. Nu vom ceda pana cand nu vom obtine ceva concret si pana cand premierul nu va veni cu ceva concret”, a declarat Jerome Bayle, un crescator de bovine din Haute-Garonne.
„Atata timp cat nu vom primi ceva, nu ne vom misca. Daca va trebui sa mergem la Paris, vom merge la Paris”, spun alti doi manifestanti, care cer intensificarea miscarii.
La randul sau, prefectul din Haute-Garonne, Pierre-Andre Durand, spera intr-o iesire rapida din criza si promite ca negocierile vor continua.
„Am spus foarte clar ca mana noastra ramane intinsa si ca demersurile care trebuie facute vor continua. Avand in vedere complexitatea si caracterul tehnic al anumitor chestiuni, nu este posibil sa oferim raspunsuri in graba”, a declarat el pentru BFMTV.
Ce spune guvernul?
In Franta, ca si in alte parti ale Europei, manifestatiile agricultorilor s-au inmultit in ultimele saptamani.
In timp ce Gabriel Attal urmeaza sa se intalneasca luni seara cu liderii sindicatelor FNSEA si Jeunes agriculteurs, prefectii au primit instructiuni de la Palatul Elysee sa se „intalneasca cu fermierii” si cu sindicatele lor in acest weekend, sa stea de vorba „cat mai aproape pe teren”.
Sambata, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a vizitat regiunea Cher, fara succes. La randul sau, Gabriel Attal, aflat intr-o deplasare in regiunea Rhone, a declarat ca doreste ca „agricultorii sa poata trai din munca lor”.
Guvernul urmeaza sa prezinte un proiect de lege pe 24 ianuarie – cu o luna inainte de deschiderea Salonului agriculturii (de la 24 februarie la 3 martie, la Paris) – pentru a incuraja viitoarea generatie de agricultori, inclusiv prin crearea unui ghiseu unic dedicat doar fermierilor. Agricultorii spera insa la un proiect de lege mai ambitios.
(Foto: AFP)