Romanii se prezinta la Urgente pentru ca viseaza urat sau „li se ridica parul de pe abdomen cand se uita la televizor”

news

romani, urgente, parul pe abdomen, vise urate

Situatiile in care sucevenii se adreseaza medicilor din Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava sunt dintre cele mai diverse si de foarte multe ori nu justifica solicitarea unei consultatii.

Medicul-sef al UPU Suceava, dr. Liviu Cirlan, a declarat pentru cotidianul Monitorul de Suceava ca in 24 de ore el si colegii sai urgentisti vad aproximativ 270 de pacienti, in zilele de luni intotdeauna peste 300 de pacienti, dintre care circa 80 nu sunt cazuri de urgenta, adica asa-numitele cazuri de cod albastru sau alb.

Asta in conditiile in care UPU Suceava are in total doar 11 medici, cu tot cu seful de sectie, care acopera solicitarile 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Saptamana trecuta, de exemplu, la UPU s-a prezentat un sucevean care le-a spus medicilor ca a venit fiindca a visat urat. „A fost intrebat de colegi daca mai are si alte probleme si a spus ca nu, doar atat, a visat urat. Altul a venit fiindca i s-a ridicat parul pe abdomen cand se uita la televizor. Se electrizase cu telecomanda, dar nu si-a dat seama”, a relatat medicul.

Dr. Cirlan afirma ca in foarte multe situatii de non-urgente cei care vin la UPU sunt persoane tinere, care daca au modificare a starii generale cauta imediat simptomele pe internet si se opresc la cele mai grave boli care ar avea semnele respective, intra in panica si merg la Urgenta. „La un moment dat aveam pe paturi in UPU patru tineri pregatiti pentru consult. Toti butonau telefoanele. Am intrebat care e urgenta? Unul spunea ca ii amorteste o mana, altul ca i se pare ca are intepaturi in piept… Toti cautau pe net direct <infarct>. Bineinteles ca infarctul poate sa apara si la varste tinere, dar nu era cazul aici. Zilnic, cel putin o persoana se prezinta in UPU pentru ca <are senzatia ca…>”, a spus medicul-sef al UPU Suceava.

Potrivit acestuia, de cele mai multe ori este vorba despre distonii neurovegative, adica un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, responsabil de functii vitale precum digestia, respiratia, controlul temperaturii, circulatia sangelui, ritmul cardiac, care apar in general pe fond de stres, suprasolicitare fizica sau mentala, consum exagerat de cafea sau alcool, schimbari hormonale sau variatii mari de temperatura. Distonia neurovegativa poate provoca o gama foarte variata de simptome, aparent fara legatura intre ele, iar oamenii se alarmeaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: