Tarile occidentale indeamna Kosovo sa amane decizia de a inlocui dinarul sarbesc cu euro

externe

kosovo

Cinci tari occidentale au indemnat duminica Kosovo sa suspende decizia de a inlocui moneda locala, dinarul sarbesc, cu euro incepand cu 1 februarie, temandu-se de tensiunile dintre Pristina si Belgrad, relateaza Anadolu.

Ambasadele tarilor Quint (SUA, Franta, Italia, Germania si Marea Britanie) au publicat o declaratie comuna privind un nou regulament privind tranzactiile in numerar.

In declaratie se subliniaza ca regulamentul ridica ingrijorari cu privire la impactul sau, in special asupra comunitatilor majoritar sarbe.

Potrivit declaratiei, decizia poate avea un impact asupra reglementarii scolilor si spitalelor, ceea ce ar insemna un efect direct asupra vietii de zi cu zi a majoritatii covarsitoare a sarbilor din Kosovo care primesc plati si asistenta financiara din partea Serbiei.

Declaratia a venit dupa ce ambasadorii tarilor Quint s-au intalnit cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti la 26 ianuarie.

Kurti a subliniat importanta ca toata lumea din tara sa respecte constitutia si legea, precum si autoritatile independente, in acest caz, banca centrala.

La 17 ianuarie, banca centrala a tarii a anuntat printr-un decret adoptarea de catre Kosovo a monedei euro pentru tranzactiile cu numerar incepand cu 1 februarie.

A doua zi, presedintele sarb Aleksandar Vucic a calificat anuntul drept „ingrijorator”, afirmand ca acesta „pune sub semnul intrebarii toate procesele, atat de normalizare, cat si de dialog”.

Masura ar putea declansa controverse si chiar tulburari, deoarece comunitatile etnice sarbe din Kosovo folosesc in prezent dinarul, moneda oficiala a Serbiei vecine, atat in institutiile de stat, cat si in tranzactiile comerciale.

Angajatii institutiilor sarbe au primit dinari pentru salarii, pensii, alocatii pentru copii si asistenta sociala. Preturile din magazinele din nordul Kosovo, care se invecineaza cu Serbia si are o mare populatie de etnie sarba, sunt afisate numai in dinari.

Potrivit decretului bancii centrale, alte monede decat euro pot fi folosite in tara doar pentru pastrarea fizica sau pentru conturi bancare.

Populatia din Kosovo este predominant albaneza, cu un numar mic de etnici sarbi concentrati de-a lungul granitei nordice cu Serbia.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, majoritatea statelor membre ale ONU, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Turcia, recunoscand-o ca tara autonoma.

Cu toate acestea, Serbia considera in continuare Kosovo ca fiind teritoriul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: