Jurnalisti retinuti la Moscova in Piata Rosie. Reporterii straini au prezentat protestul sotiilor soldatilor rusi

externe

sotiile soldatilor rusi

Potrivit AFP, politia rusa a retinut cel putin douazeci de jurnalisti sambata, in timpul unui miting in Piata Rosie organizat de sotiile soldatilor care lupta in Ucraina si care cer intoarcerea sotilor lor de pe front.

Un cameraman AFP care a fost retinut in timpul manifestatiei a declarat ca aproximativ 20-25 de jurnalisti, inclusiv reporteri straini, se aflau cu el intr-o duba celulara in drum spre o sectie de politie din capitala.
De mai multe saptamani, sotiile soldatilor mobilizati pentru a lupta in Ucraina se reunesc in mod regulat in fata Kremlinului in semn de protest.

Furia rudelor rezervistilor mobilizati la ordinul lui Vladimir Putin in septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autoritati, care s-au abtinut pana acum sa reprime aceasta miscare incipienta.
In trecut, in timpul altor manifestatii de acest tip la Moscova, politia s-a abtinut sa intervina, desi orice izbucnire de proteste este de obicei reprimata sever in Rusia.

Activismul sotiilor mobilizatorilor a fost in mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, in timp ce Kremlinul doreste sa afiseze o imagine de unitate in jurul lui Putin inaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidentiale din martie.
Conform lui Vladimir Putin, 244.000 de soldati lupta in prezent in Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari, transmite AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: