Val de atacuri ale SUA si UK contra Houthi, au fost lovite peste 30 de tinte. Militantii yemeniti au tras si ei o racheta de croaziera catre navele SUA

externe

Gravely

SUA si Marea Britanie au efectuat noi lovituri asupra tintelor houthi din Yemen de pe platforme aeriene si de suprafata – inclusiv F/A-18 – asupra a peste 30 de tinte din 13 locatii, potrivit oficialilor americani, citati de CNN.

SUA si Marea Britanie au efectuat loviturile cu sprijinul mai multor alte tari, potrivit unei declaratii comune.

„Lovitura de astazi a vizat in mod specific locatii asociate cu depozitele de arme adanc ingropate ale Houthi, sisteme si lansatoare de rachete, sisteme de aparare aeriana si radare”, se arata in declaratia publicata de SUA, Marea Britanie, Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Olanda si Noua Zeelanda.

Houthi au declarat ca avioanele de razboi americane si britanice au lovit mai multe provincii din Yemen, inclusiv capitala Sanaa.

Doua distrugatoare americane au tras rachete Tomahawk, a declarat un oficial american pentru CNN. USS Gravely si USS Carney au tras rachete de croaziera de atac terestru, iar avioanele de lupta F/A-18 de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower au fost, de asemenea, implicate, au declarat oficialii.

De asemenea, fortele americane au lovit inca o racheta de croaziera anti-nava lansatat de houthi, duminica dimineata, ora locala, potrivit Comandamentului Central al SUA.

Lovitura a fost efectuata in „autoaparare” impotriva unei rachete „pregatita sa fie lansata impotriva navelor din Marea Rosie” duminica la ora locala 4 dimineata, ora 4.00, a precizat Comandamentul Central al SUA intr-un comunicat.

Fortele americane au stabilit ca racheta de croaziera reprezenta o „amenintare iminenta” la adresa navelor US Navy si a altor nave din regiune.

Mohammed Al Bukhaiti, un membru de frunte al Consiliului Politic Houth, a declarat ca grupul isi va continua operatiunile militare pana cand va fi ridicat asediul asupra Gaza si a promis ca va raspunde la ultimele lovituri ale SUA si Marii Britanii in Yemen.

„Vom raspunde escaladarii cu escaladare”, a scris Al Bukhaiti a scris pe X.

„Bombardarea de catre coalitia americano-britanica a mai multor provincii yemenite nu ne va schimba pozitia si afirmam ca operatiunile noastre militare impotriva Israelului vor continua pana cand crimele de genocid din Gaza vor fi oprite si pana cand asediul asupra locuitorilor sai va fi ridicat, indiferent de sacrificiile pe care le va costa.

Razboiul nostru este moral si, daca nu am fi intervenit pentru a-i sprijini pe cei oprimati din Gaza, umanitatea nu ar fi existat intre oameni. Agresiunea americano-britanica impotriva Yemenului nu va ramane fara raspuns, iar noi vom raspunde escaladarii cu escaladare”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: