Politia rusa retine jurnalisti la mitingul organizat de sotiile soldatilor mobilizati pe frontul din Ucraina

externe

jurnalisti retinuti, moscova

Politistii rusi au retinut jurnalisti care acopereau protestul organizat de reprezentantele organizatiei „Drumul spre casa” („Put Domoi”), un grup de femei ruse care militeaza pentru ca sotii lor mobilizati sa fie trimisi acasa din razboiul din Ucraina, relateaza canalele de Telegram Sota si Sotavision. Protestul a avut loc langa zidurile Kremlinului din Moscova, relateaza Meduza.

Participantii au postat clipuri in care se vad mai multi politisti conducand jurnalisti purtand veste cu inscriptia „presa” intr-o duba a politiei. „Aproape toti jurnalistii de sex masculin au fost retinuti”, a relatat Sota.

Potrivit canalului Sirena de pe Telegram, politia i-a retinut pe toti cei care filmau protestatarii depunand flori la Flacara Eterna. Un alt canal Telegram, Ostorojno, a relatat ca in duba politiei se aflau peste 25 de persoane, dintre care majoritatea erau jurnalisti. Canalul a precizat ca au fost retinuti jurnalisti de la Ostorojno, Novosti, Sota.Vision, Kommersant, France Press, Spiegel, precum si activisti ai miscarii „Pentru drepturile omului”.

Maria Andreeva, membra a organizatiei „Calea spre casa”, a incercat sa impiedice retinera jurnalistilor, asezandu-se in fata dubei politiei. Ea a declarat ca una dintre persoanele aflate in duba era ruda cu un recrut: „Este unul dintre noi, nu a incalcat nimic, verificati-i documentele si dati-i drumul”. Dupa care a fost impinsa inapoi, iar duba politiei a plecat.

Grupul de sustinere a drepturilor omului OVD-Info a relatat ca 27 de persoane au fost retinute, inclusiv cel putin un protestatar. Acestea au fost duse la sectia de politie Kitai Gorod din Moscova.

Jurnalistii retinuti au inceput in curand sa fie eliberati de la sectia de politie din Kitai Gorod.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: