Prima lovitura a rebelilor houthi dupa sase zile de acalmie. Au lovit o nava incarcata cu cereale care se indreapta spre Iran
Fortele houthi sustinute de Iran din Yemen au desfasurat primul atac in Marea Rosie in ultimele sase zile, tragand intr-o nava cu cereale care se indreapta spre Iran, a spus armata americana, intr-o lovitura care ridica intrebari cu privire la tintele grupului, potrivit The Guardian.
Perioada de pauza in atacuri asupra navelor despre care houthii sustin ca sunt legate de Israel a condus la afirmatii ca atacurile americane si britanice au neutralizat cu succes capacitatile gruparii sau ca potentialele tinte au fost descurajate sa intre in Marea Rosie.
Rebelii spun ca actioneaza in solidaritate cu palestinienii din Gaza, dar acest lucru a fost contestat de secretarul britanic al apararii, Grant Shapps, care i-a acuzat pe houthii ca sunt „pirati oportunisti”.
„Pe 12 februarie, intre orele 3.30 si 3.45, ora Yemenului, militantii houthi sustinuti de Iran au tras doua rachete din zonele controlate de houthi din Yemen catre Bab al-Mandeb. Ambele rachete au fost lansate catre MV Star Iris, un cargobot detinut de Grecia, sub pavilion Insulelor Marshall, care tranziteaza Marea Rosie, transportand porumb din Brazilia. Nava raporteaza ca este in stare de navigabilitate, cu avarii minore si fara raniri ale echipajului”, se arata intr-o declaratie a comandamentului central al SUA (Centcom). Potrivit Centcom, destinatia MV Star Iris a fost Bandar Iman Khomeini in Iran.
Rebelii au spus ca nava Star Iris este „americana”, fara a oferi dovezi.
Iranul ofera gruparii militante sprijin financiar si practic, iar marina americana ar fi interceptat barci care transportau arme catre aceasta.
Liderul houthi, Abdulmalik al-Houthi, a sustinut intr-un discurs televizat saptamana trecuta ca navele israeliene au incetat sa mai patrunda in Marea Rosie, dar marina americana a estimat ca aproximativ 100 de nave inca opereaza pe caile navigabile, unele dintre ele pe care houthii le-ar putea considera tinte. Ar fi surprinzator daca incetinirea loviturilor de catre Houthi nu ar reflecta intr-un fel o erodare a capacitatilor, chiar daca unele nave care intra in Marea Rosie se identifica acum doar ca avand echipaj musulman.
SUA au declarat ca au lovit pozitiile houthi in patru zile consecutive, de miercuri pana sambata, marcand una dintre cele mai intense perioade de lovituri asupra grupului de la inceputul campaniei pe 11 ianuarie.
Ambasadorul SUA in Yemen, Steven Fagin, a avertizat saptamana trecuta ca clasificarea americana a Houthis ca grup terorist global special desemnat va intra in vigoare pe 16 februarie, daca atacurile nu se vor opri. Desemnarea urmareste sa perturbe finantarea grupului de catre terti.
Cealalta constrangere asupra militantilor este teama ca un potential acord de pace extrem de avantajos, intermediat de Arabia Saudita, pentru a pune capat razboiului civil yemenit, ar putea fi retras daca atacurile continua.
Toate partile descriu acordul de pace ca fiind in prezent inghetat, iar unii membri ai guvernului recunoscut de ONU din Aden, care a fost asistat de Arabia Saudita in razboiul impotriva houthilor, vor sa foloseasca acest moment pentru a rescrie acordul.
Reprezentantul ONU pentru Yemen, Hans Grundberg, incearca sa mentina in viata spiritul acordului, iar Arabia Saudita a oferit inca 250 de milioane de dolari saptamana aceasta pentru a mentine functionarea guvernului de la Aden si pentru a plati salariile, pentru ca oamenii sa cumpere alimente.
De asemenea, Djibouti, situat vizavi de Yemen, dincolo de Marea Rosie, si un puternic oponent al atacurilor Israelului din Gaza, a respins planul SUA de a instala lansatoare de rachete in tara pentru a viza Yemenul. Intr-un interviu BBC, premierul din Djibouti, Abdoulkader Kamil Mohamed, a declarat ca SUA au primit permisiunea sa desfasoare doar sistemul de aparare aeriana MIM-104 Patriot pe teritoriul sau pentru a proteja instalatiile militare americane din tara de Yemen.
SUA nu au avut libertatea de a folosi Djibouti ca baza de razboi impotriva Yemenului. Ministrul de externe al Djibouti, Mahmoud Ali Youssouf, a confirmat ca tara sa nu va condamna atacurile Houthi din Marea Rosie si stramtoarea Bab al-Mandab, considerandu-le „un ajutor legitim pentru palestinieni”.
Se estimeaza ca o nava container care se indreapta spre nordul Europei, acum fortata sa ocoleasca pe la Capul Bunei Sperante, in loc de Canalul Suez, se estimeaza ca va avea un cost suplimentar de 1 milion de dolari din combustibil.