Rusia mai poate sustine efortul de razboi timp de „doi sau trei ani”, insa va trece la sacrificii – Studiu al Institutului International pentru Studii Strategice

externe

tancuri

Rusia cheltuieste aproximativ o treime din bugetul sau pentru aparare, consumand armament, munitie si trupe intr-un ritm nesustenabil, arata o analiza a IISS, un think tank cu sediul la Londra, relateaza Politico.

Rusia va putea sa-si sustina efortul de razboi in Ucraina pentru „inca doi sau trei ani”, afirma directorul general al Institutului International pentru Studii Strategice, Bastian Giegerich. „Dar, in acest fel, va trebui sa sacrifice calitatea pentru cantitate”, se arata in analiza.

Studiul arata ca invazia Rusiei in Ucraina a declansat un potop de cheltuieli pentru aparare in intreaga lume – cele mai multe din partea rivalilor Rusiei.

Cheltuielile de aparare la nivel mondial au crescut cu 9% in 2023 si a depasit 2.200 de miliarde de dolari. Aliatii NATO au cheltuit peste jumatate din aceasta suma, SUA fiind in frunte cu o mare diferenta.

In Europa, aliatii au majorat cheltuielile pentru a ajuta Ucraina, a carei industrie nationala de aparare a fost grav afectata de razboi.

Dar razboiul in curs de desfasurare „a relevat provocarile legate de cresterea productiei pentru a tine pasul cu cerintele conflictului” si arata fisurile din pregatirea militara europeana, potrivit lui Giegerich.

In ciuda tuturor cheltuielilor noi, exista o problema in ceea ce priveste cresterea capacitatii de productie militara a Occidentului. In analiza sa, IISS a remarcat ca UE este pe cale sa nu-si atinga obiectivul de a livra Ucrainei 1 milion de proiectile de artilerie de 155 de milimetri pana in martie.

Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a determinat mai multe tari europene sa indeplineasca obiectivul NATO de aparare, care prevede cheltuirea a cel putin 2% din PIB pentru armata. Potrivit analizei, 10 aliati europeni ai NATO au atins acest obiectiv anul trecut, fata de doar doi in 2014.

„Pierderile Ucrainei au fost grele si au fost refacute in mare parte prin sprijinul occidental”, a declarat Giegerich. „Efectul a fost acela de a imbunatati calitatea echipamentului ucrainean, desi cu pretul unei mai mari complexitati logistice”, a mai spus el.

Occidentul „trebuie sa decida daca sa furnizeze Kievului suficiente arme pentru a da o lovitura decisiva, mai degraba decat doar suficiente pentru a nu pierde”, a spus el.

Henry Boyd, senior fellow pentru aparare si analiza militara la IISS, a declarat ca Rusia este „din ce in ce mai dependenta de depozitele mostenite din epoca sovietica pentru a satisface cererea de noi vehicule de lupta blindate si piese de artilerie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: