Iranul, pus la plata pentru ATENTATE. Rudele victimelor vor primi o suma astronomica

externe

Curtea Suprema a SUA a decis ca Iranul trebuie sa plateasca despagubiri de aproape 2 miliarde de dolari familiilor victimelor atentatului asupra unitatilor militare americane din Beirut, din 1983, precum si rudelor victimelor altor atentate puse in carca Teheranului.

Banii vor fi platiti din active iraniene inghetate, aflate sub jurisdictie americana. Curtea s-a pronuntat cu 6 voturi „pentru” si 2 „impotriva”, decizia fiind definitiva si irevocabila. Congresul daduse o lege in acest sens, insa ea fost contestata de partea iraniana, conform Reuters.

Curtea Suprema s-a pronuntat acum spunand ca Congresul SUA nu a incalcat independenta tribunalelor cand, in 2012, a adoptat o lege conform careia activele inghetate iraniene trebuie folosite pentru a fi pusa in aplicare o decizie judecatoreasca din 2007, care hotara plata a 2,65 miliarde de dolari catre familiile victimelor.

Banca Centrala a Iranului a contestat in 2014, la Curtea Suprema, legea Congresului, spunand ca activele nu trebuie impartite la peste 1000 de solicitanti din America, pe motiv ca Congresul s-a amestecat in treburile instantelor federale judecatoresti.

Familiile disparutilor au dus o lupta lunga si crancena pentru a obtine despagubiri de la Iran, considerat autorul moral al atacurilor teroriste din Beirut. Rudele disparutilor acuza Teheranul ca a ajutat material gruparea siita extremista Hezbollah, vinovata pentru atentatele din 1983, in care au murit 241 de soldati americani.

Petentii au cerut despagubiri si pentru alte atacuri teroriste, inclusiv pentru atentatul din 1996 asupra unei cladiri din Kobar, Arabia Saudita, in care au murit si 19 soldati americani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: