Ministrul Energiei spune ca pretul energiei va ramane plafonat pana in martie 2025. Se doreste „stabilitate pentru clientul final”

news

energie

Pretul plafonat la energie va fi mentinut pana in martie 2025, dupa aceasta data urmand „o evolutie treptata, transparenta si predictibila” pentru intreg lantul din piata in domeniu, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Dupa martie 2025, in functie de evolutia pietei, poate sa continue aceasta schema sau sa ajustam anumite plafoane, putem sa directionam mai bine sprijinul catre romanii vulnerabili cu adevarat. Toate aceste optiuni sunt pe masa si urmeaza ca, impreuna cu toti cei implicati in acest sistem, sa definim ce se va intampla dupa.”

„Va fi o evolutie treptata, transparenta si predictibila, pentru ca e important atat pentru consumatori, cat si pentru distribuitori si producatori, pentru intreg lantul din piata energiei”, a explicat Burduja, dupa ce a participat la un eveniment la Biblioteca Academiei Romane.

„O factura de 35 de lei, o factura absolut rezonabila.”

Intrebat despre anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul a precizat ca tema nu a fost inca discutata. „E foarte greu sa estimam ce se va intampla peste un an”, a transmis el.

Potrivit ministrului, fiecare consumator poate opta, pentru gaze naturale si energie electrica, pentru un furnizor sau altul.

„Avem o lege care plafoneaza preturile la gaze naturale si energie electrica, care a dus romanilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeana. Pentru energie electrica sunt peste cinci milioane de gospodarii care platesc lunar o factura de 35 de lei, o factura absolut rezonabila.

Statul roman a facut acest efort pentru a-i proteja pe romani in conditiile unei evolutii impredictibile a pietei, cu razboi in Ucraina si, mai nou, cu un conflict in Orientul Mijlociu.

Guvernul face acest efort ca sa mentina o stabilitate pentru clientul final. Pana in martie 2025, nu dorim sa intervenim pe aceasta scheme de compensare/plafonare”, a adaugat Sebastian Burduja.

Ministrul a mai explicat ca multi furnizori de energie practica preturi sub plafonul stabilit de Guvern, iar consumatorii, daca nu sunt multumiti, isi pot schimba „foarte usor” contractele.

„Exceptiile vehiculate in spatiul public, cu oferte foarte mari, reprezinta optiunea acelui furnizor, dar suntem intr-o piata concurentiala, cand romanii pot alege oferta cea mai buna, iar ofertele sunt transparente. Pe site-ul ANRE poti face o comparatie de preturi si la energie electrica si la gaze natural”, a precizat Burduja.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: