Ucraina a primit in 2023 ajutoare externe in valoare de 42,5 miliarde de dolari, dintre care aproape 12 miliarde granturi nerambursabile

externe

Ucraina, ajutoare externe, granturi nerambursabile

Ucraina a primit anul trecut 42,5 miliarde de dolari in finantare externa, din care 11,6 miliarde de dolari au fost granturi nerambursabile, a anuntat Ministerul de Finante de la Kiev.  Ajutorul extern este crucial pentru Ucraina, pe masura ce presiunea economica cauzata de invazia ruseasca la scara larga creste.

Ministrul de finante, Serhii Marcenko, a declarat anterior ca tara va avea nevoie in 2024 de cel putin aceeasi suma de finantare externa ca anul trecut.

Potrivit cotidianului Kyiv Independent, cea mai mare asistenta nerambursabila in 2023 a fost oferita de SUA (11 miliarde de dolari), urmata de Japonia (230,5 milioane de dolari), Norvegia (190 milioane de dolari), Germania (105 milioane de dolari), Spania (50 milioane de dolari), Finlanda (36 milioane de dolari), Elvetia (30 milioane de dolari), Irlanda (21 milioane de dolari), Belgia (3 milioane de dolari) si Islanda (2 milioane de dolari).

In cadrul finantarii globale de anul trecut, Ucraina a primit, de asemenea, 30,9 miliarde de dolari sub forma de imprumuturi pe termen lung, dintre care 19,5 miliarde de dolari de la UE, 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), 3,4 miliarde de dolari de la Japonia, 1,8 miliarde de dolari de la Canada, 1 miliard de dolari de la Marea Britanie, 660 de milioane de dolari de la Banca Mondiala si 50 de milioane de dolari de la Spania.

La 31 decembrie 2023, datoria de stat si garantata de stat a Ucrainei se ridica la 5.500 de miliarde de Hr (145 de miliarde de dolari).

Ucraina s-a confruntat mult timp cu incertitudini privind posibilitatea de a asigura finantare externa si pentru 2024. Dupa intarzieri indelungate, UE a aprobat la 1 februarie un sprijin pe patru ani de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari).

La randul sau, suma de 60 de miliarde de dolari din partea SUA, din care aproximativ 10 miliarde de dolari sunt alocate pentru a sprijini cheltuielile nemilitare si sectorul privat al Ucrainei, ramane blocata din cauza disputelor din Congres.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: