A doua lovitura ucraineana in 48 de ore asupra trupelor rusesti grupate in camp deschis a ucis alte 60 de persoane

externe

Racheta raza lunga

Natalia Humeniuk, purtatoarea de cuvant a comandamentului operational de sud al Fortelor Armate ale Ucrainei (AFU), a anuntat joi, la postul de televiziune Kiev24, ca un teren de antrenament de pe malul stang al raului Nipru, in apropiere de Herson, a fost atacat de AFU, relateaza Kyiv Post.

Ea s-a referit la o inregistrare video pe care bloggerul ucrainean DeepState a publicat-o miercuri seara si care parea sa arate o concentrare de trupe rusesti in apropierea satului Podo-Kalinovka lovita de focuri de artilerie.

Potrivit lui Humeniuk, lovitura a ucis pana la 60 de militari rusi din Regimentul 328 de asalt aeropurtat, Brigada 810 de puscasi marini, dar nu a vrut sa se pronunte cu privire la armele care au fost folosite.

BBC a confirmat informatia pe canalul sau Telegram in limba rusa, citand un ofiter al serviciilor speciale ucrainene care opereaza in regiunea Herson. Podo-Kalinovka se afla la aproximativ 27 km in linie dreapta de capul de pod de pe malul stang al AFU de la Krinki, unde au avut loc lupte aprige in ultimele luni.

BBC a sugerat ca lovitura a fost efectuata cu rachete HIMARS, ceea ce a fost sustinut si de mai multe postari pe retelele sociale. Au existat afirmatii potrivit carora trupele rusesti se antrenau pentru un nou asalt asupra capului de pod Krinki in momentul atacului.

Acesta este al doilea atac asupra unui grup de trupe rusesti adunate in aer liber care este lovit in doar 48 de ore. Marti, un numar mare de soldati din Brigada 36 de puscasi motorizati se adunasera pe un teren de antrenament in apropiere de Trudivske, in regiunea Donetk, asteptandu-l aparent pe generalul-maior Oleg Moiseev, comandantul Armatei 29 din Districtul de Est, cand au fost loviti de munitie cu dispersie de la trei rachete HIMARS, ucigand 68 de soldati.

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, i-a spus marti presedintelui Vladimir Putin ca satul Krinki a fost „curatat” de fortele ucrainene.

Guvernatorul Teritoriului Trans-Baikal, de unde proveneau cei mai multi dintre militarii implicati, a declarat ca numarul revendicat al celor ucisi este mult exagerat.

Cu toate acestea, miercuri au inceput sa apara postari atat pe Telegram, cat si pe platforma X (fostul Twitter) cu imagini ale unui clipboard cu o lista a mortilor, pe care site-ul independent de stiri Important Stories spune ca a verificat-o cu o sursa dintr-o unitate implicata. Lista cuprinde 65 de victime identificate si trei persoane enumerate ca fiind necunoscute.

In iunie, aproximativ 100 de membri ai Armatei a 20-a de Arme Combinate au fost ucisi cand rachetele au lovit o adunare care, potrivit bloggerilor militari rusi, asteptau de doua ore sa apara comandantul lor, in apropiere de Kreminna, in regiunea Lugansk.

La sfarsitul lunii iulie, un grup mare de soldati rusi din cinci unitati militare distincte care participau la o tabara de antrenament si odihna s-au adunat pe o plaja de pe insula Djarilhach din Marea Neagra. O lovitura HIMARS a ucis pana la 200 de soldati intr-o locatie pe care acestia o credeau dincolo de raza de actiune a armelor detinute de Ucraina.

Comandantii rusi pur si simplu nu invata din greseli si sunt fie ignoranti, fie nepasatori cu privire la capacitatea sistemului de arme HIMARS al SUA de a lovi adanc in spatele frontului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: