Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, face apel la liderii mondiali sa „deblocheze activele inghetate ale Bancii Centrale a Rusiei si sa le trimita Ucrainei

externe

Janet Yellen, Trezorerie, active rusesti, dezghetate, Ucraina

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a oferit marti cel mai puternic sprijin public de pana acum pentru ideea de a lichida aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele inghetate ale Bancii Centrale a Rusiei si de a le folosi pentru reconstructia pe termen lung a Ucrainei.

„Este necesar si urgent ca coalitia noastra sa gaseasca o modalitate de a debloca valoarea acestor active imobilizate pentru a sprijini rezistenta continua a Ucrainei si reconstructia pe termen lung”, a declarat Yellen in remarcile facute la Sao Paulo, Brazilia, unde ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cadrul Grupului celor 20 se intalnesc in aceasta saptamana.

„Cred ca exista argumente solide de drept international, economice si morale pentru a merge mai departe. Acesta ar fi un raspuns decisiv la amenintarea fara precedent a Rusiei la adresa stabilitatii globale”, a spus ea, citata de Associated Press.

Statele Unite si aliatii sai au inghetat sute de miliarde de dolari in detineri straine ale Rusiei, ca represalii la invazia Moscovei in Ucraina. Aceste miliarde au ramas nefolosite in timp ce razboiul continua, aflat acum in al treilea an, in timp ce oficiali din mai multe tari au dezbatut legalitatea trimiterii banilor in Ucraina. Mai mult de doua treimi din fondurile imobilizate ale bancii centrale a Rusiei se afla in UE.

Folosirea activelor pentru a ajuta Ucraina „ar arata clar ca Rusia nu poate castiga prin prelungirea razboiului si ar stimula-o sa vina la masa negocierilor pentru a negocia o pace justa cu Ucraina”, a declarat Yellen.

Ideea de a folosi activele inghetate ale Rusiei a capatat amploare in ultima vreme, pe masura ce finantarea continua a aliatilor pentru Ucraina devine tot mai incerta, iar Congresul SUA se afla intr-un impas in ceea ce priveste acordarea unui sprijin suplimentar. Dar exista compromisuri, deoarece militarizarea finantelor globale ar putea afecta pozitia dolarului american ca moneda dominanta la nivel mondial.

Yellen a declarat marti ca este „extrem de putin probabil” ca accesarea fondurilor inghetate sa dauneze pozitiei dolarului in economia globala, „mai ales avand in vedere caracterul unic al situatiei in care Rusia incalca cu nerusinare normele internationale”. In mod realist, nu exista alternative la dolar, euro si yen”, a spus Yellen.

John Kirby, purtatorul de cuvant pentru securitate nationala al presedintelui Joe Biden, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba, ca „noi credem in continuare ca Rusia trebuie sa fie responsabila pentru daunele” aduse Ucrainei, „explorand optiunea de a folosi aceste active inghetate”.

El a precizat ca „avem in continuare nevoie de mai multe autoritati legislative din partea Congresului” pentru a cheltui fondurile imobilizate si „trebuie ca partenerii nostri de coalitie sa vina alaturi de noi”.

O legislatie bipartizana care circula la Washington, numita Legea privind reconstruirea prosperitatii economice si a oportunitatilor pentru ucraineni, ar folosi activele confiscate de la Banca Centrala a Rusiei si alte active suverane pentru Ucraina.

La inceputul acestei luni, Uniunea Europeana a adoptat o lege pentru a pune deoparte profiturile exceptionale generate de activele inghetate ale bancii centrale rusesti. Yellen numeste aceasta „o actiune pe care o sustin pe deplin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: