Laguna Albastra din Islanda a fost evacuata. Este asteptata o eruptie vulcanica „iminenta”

news

Islanda a evacuat faimoasa Laguna Albastra, celebra in intreaga lume, masura luata din cauza activitatii seismice din apropiere care sugereaza o eruptie vulcanica „iminenta”, a anuntat postul public de televiziune al tarii, RUV. Magma a inceput sa curga dupa o „activitate seismica intensa” in zona din jurul lagunei, un popular centru spa geotermal cunoscut pentru apele sale calde si reconfortante, de un albastru laptos, potrivit RUV, postul public de televiziune, preluat de CNN.

Adancimea magmei vulcanice, de-a lungul intregii zone, de aproximativ patru kilometri (2,5 mile), indica faptul ca o eruptie ar putea avea loc in cateva ore, a declarat vulcanologul Thorvaldur Thordarson pentru RUV.

Orasul Grindavik, aflat in apropiere, a fost, de asemenea, evacuat, potrivit RUV. Politia a declarat ca evacuarea „decurge bine” si ca in oras au mai ramas doar cateva persoane in ultimele zile, a adaugat televiziunea publica.

Intr-un comunicat publicat sambata pe site-ul sau, Blue Lagoon a precizat ca a initiat o evacuare a localurilor sale din cauza „cresterii activitatii seismice intr-o zona cunoscuta, la cativa kilometri distanta”.

Operatiunile vor fi inchise cel putin pana la sfarsitul serii de duminica, cand situatia va fi reevaluata, a precizat aceasta.

„Vom continua sa urmam indeaproape liniile directoare si recomandarile autoritatilor, lucrand in colaborare cu acestea pentru a monitoriza evolutia evenimentelor”, a adaugat comunicatul.

Situata la mai putin de o ora de mers cu masina de capitala si cel mai mare oras al Islandei, Reykjavik, Laguna Albastra este una dintre cele mai populare atractii turistice ale tarii.

Situl face parte din sud-vestul Peninsulei Reykjanes din Islanda – o fasie de pamant indreptata spre vest inspre Oceanul Atlantic de Nord dinspre Reykjavik. Pe langa Laguna Albastra, in peninsula se afla si principalul aeroport al Islandei, Aeroportul International Keflavik.

Islanda este una dintre cele mai active zone vulcanice de pe planeta. In loc sa aiba un vulcan central, Peninsula Reykjanes este dominata de o „vale de rift” („rupturi” ale scoartei terestre), cu campuri si conuri de lava.

In noiembrie, Laguna Albastra a mai fost inchisa timp de o saptamana, dupa ce au fost resimtite in zona 1.400 de cutremure in doar 24 de ore.

(foto: iceland review – www.icelandreview.com)

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: