Ce promite ministrul Gorghiu: „Acest an va aduce o Justitie mai eficienta, mai echitabila, mai dreapta”
Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, la bilantul Ministerului Public, ca acest an va aduce o Justitie „mai eficienta, mai echitabila, mai dreapta”.
„Am incheiat un an 2023 cu foarte multe provocari, un an intens si constat cu multumire ca am fost cu totii suficient de echipati pentru a face fata cu succes numeroaselor provocari. (…) Bilantul anului 2023 a fost unul bun, de la ridicarea oficiala a MCV, cel mai important proiect de tara pe care sistemul a reusit sa il bifeze in ultimii ani de zile, cu pasi importanti in a deveni membru cu drepturi depline al OCDE, cu un Minister al Justitiei membru al Grupului de lucru anti-mita, cu modificari ale Legilor Justitiei privind pensiile de serviciu ale magistratilor, dispozitii normative adoptate dupa mari zbateri, intr-o forma apropiata doleantelor si nevoilor sistemului judiciar”, a sustinut Gorghiu.
Ea a subliniat ca sistemul judiciar trebuie sa faca fata unor presiuni si provocari presante care tin de resursa umana, iar „Ministerul Public este principala victima a acestui deficit, aspect care se reflecta in activitatea sa”.
„Intelegem toti acest lucru, mai ales cand vedem ca gradul de ocupare a schemei de personal in 2023 a scazut cu aproximativ 5 procente, de la 74% la 69%. Faptul ca 22 de Parchete si-au desfasurat activitatea cu un singur procuror numit indica probleme structurale de functionare si afecteaza operativitatea actului de urmarire penala, nu are cum sa fie altfel”, a adaugat ministrul, mentionand ca exista premisele pentru ameliorarea problemei de personal in urma finalizarii concursurilor de admitere in magistratura si absolvire a INM.
Ea s-a referit si la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) si la formulele care au inlocuit-o, mentionand ca sunt intrebari daca aceasta functioneaza optim sau nu.
„Sa nu uitam ca solicitarile de modificare a competentei au venit din zona magistraturii. Astfel ca, in spiritul consecventei, exista obligatia ca magistratura sa asigure functionarea mecanismului de tragere la raspundere penala a judecatorilor si procurorilor care au comis infractiuni. E nerezonabil sa pretindem ca magistratura este singurul segment al societatii imun la coruptie sau la savarsirea altor infractiuni. Sper sa depasim aceste ingrijorari privind lipsa de eficienta a acestei formule de organizare”, a spus Alina Gorghiu, citata de Agerpres.
Ministrul Justitiei a aratat ca a initiat, impreuna cu procurorul general, Consiliul de Management Strategic, un proiect de modificare a Legii nr. 49/2022, care in 25 martie iese din faza de transparenta si urmeaza sa fie adoptat in Guvern. Acest proiect vizeaza cresterea numarului de procurori care pot investiga acest tip de cauze si simplificarea procedurii de desemnare, a explicat Gorghiu, adaugand ca aceste modificari vor contribui la intarirea capacitatii institutionale post-SIIJ.
Ea a completat ca rezoneaza cu cele doua prioritati asumate de Ministerul Public privind recuperarea prejudiciilor produse prin infractiuni si transformarea digitala a acestei structuri. „Cred ca este esential sa lipsiti infractorii de capacitatile financiare care opereaza deopotriva ca stimul si suport pentru activitatile ilicite”, a subliniat Alina Gorghiu.