Activistii pentru clima din toata Europa au blocat accesul la infrastructura petroliera din Marea Nordului

externe

Activistii pentru clima din patru tari blocheaza accesul la infrastructura petroliera din Marea Nordului, ca parte a unui protest paneuropean coordonat, potrivit The Guardian.

Au avut loc blocaje la terminalele de petrol si gaze, rafinarii si porturi din Germania, Tarile de Jos, Norvegia si Suedia, in semn de protest fata de continuarea exploatarii zacamintelor de combustibili fosili din Marea Nordului.

In Danemarca erau asteptate actiuni ulterioare, in timp ce in Scotia activistii au afisat bannere care cer incetarea exploatarii petrolului si gazelor din Marea Nordului.

Protestul are loc in aceeasi saptamana, in care un raport a constatat ca niciuna dintre marile tari producatoare de combustibili fosili din regiune nu avea de gand sa opreasca forajul suficient de curand pentru a indeplini obiectivul de incalzire globala de 1,5°C stabilit de acordurile climatice de la Paris.

„In cadrul campaniei Fara Combustibili Fosili din Marea Nordului, acte de nesupunere civila au loc in zona Marii Nordului”, a spus Extinction Rebellion.

„Guvernele acestor sase tari permit noi infrastructuri de extractie a combustibilului fosil, daunand nu numai ecosistemului Marii Nordului, ci si angajand intreaga lume in niveluri periculoase de incalzire. Activistii s-au reunit astazi intr-o serie de actiuni – care se desfasoara pe parcursul zilei – pentru a cere tuturor tarilor petroliere din Marea Nordului sa-si alinieze planurile de foraj la acordul de la Paris acum”, a mai spus miscarea.

In Norvegia, zeci de activisti au blocat drumul de acces la rafinaria de petrol din Rafnes, pe coasta de sud-est a tarii. Altii au infruntat conditiile meteo pentru a impiedica acostarea navelor cisterne la instalatie.

„Mi-e rusine ca sunt norvegian. Norvegia profita masiv din extinderea agresiva a sectorului nostru de petrol si gaze, provocand suferinte in masa si moarte la nivel global. Guvernul meu ne prezinta ca fiind mai buni decat restul lumii, ceea ce noi nu suntem”, a spus Jonas Kittelsen, purtatorul de cuvant al Extinction Rebellion Norway.

In Olanda, Extinction Rebellion si Scientist Rebellion au blocat principalele drumuri de acces catre rafinaria Pernis, detinuta de Shell, cea mai mare din Europa, care intentioneaza sa-si mareasca si sa-si extinda productia de petrol si gaze din Marea Nordului.

„Industria fosila si guvernele noastre vor sa credem ca gazul din Marea Nordului este curat, dar gazul curat este o minciuna murdara”, a declarat Bram Kroezen, purtatorul de cuvant al XR Netherlands.

In Germania, activisti in salopete albe din grupul de protest impotriva schimbarilor climatice Ende Gelande au blocat accesul la terminalul plutitor de gaze naturale lichefiate de la Brunsbuttel; iar in Suedia, activistii XR au blocat portul petrolier din Goteborg.

In Scotia, grupurile locale XR au afisat bannere in locatii pe care le-au descris ca fiind „de importanta strategica” pentru planurile de extindere a productiei de petrol si gaze.

Guvernul Regatului Unit a eliberat zeci de noi licente pentru exploatarea petrolului si gazelor in largul coastei de nord-est a Scotiei de la sfarsitul anului trecut.

Saptamana aceasta, un raport al grupului de campanie Oil Change International a constatat ca Regatul Unit, Germania, Tarile de Jos, Norvegia si Danemarca nu si-au aliniat politicile privind petrolul si gazele cu promisiunile facute in temeiul Acordului de la Paris.

Raportul a constatat ca politicile din Norvegia si Marea Britanie au fost cele mai indepartate de Acordul de la Paris, deoarece tarile exploreaza „agresiv” si acorda licente noi zacaminte de petrol si gaze.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: