Ucraina face apel la cetatenii aflati sub ocupatie rusa sa ignore „pseudoalegerile” lui Putin

externe

Guvernul ucrainean le-a cerut cetatenilor care locuiesc in teritoriile ocupate de Rusia sa intoarca spatele la ceea ce ei numesc pseudoalegerile Moscovei, care culmineaza duminica si despre care se presupune ca il vor readuce pe Vladimir Putin in functia de presedinte pentru inca sase ani. Pentru Kiev si aliatii sai internationali, exercitiul de vot este vazut, printre altele, ca o noua incercare a Rusiei de a da o aparenta de legitimitate controlului sau asupra teritoriului ucrainean pe care il detine, conform CNN.

„Cetatenii ucraineni ar trebui sa evite participarea la aceasta farsa in orice mod posibil”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereshchuk – ceea ce inseamna ca „nimeni nu ar trebui sa ajute la organizarea scrutinului, sa faca campanie, sa voteze sau sa actioneze ca observator al alegerilor”, a precizat reprezentantul guvernului intr-un comunicat.

„Nu colaborati, nu ii ajutati pe ocupanti sa organizeze alegeri false”, a adaugat Vereshchuk, avertizand ca cei care fac acest lucru de buna voie incalca legea ucraineana, desi participarea fortata nu este ilegala.

Votul personal a inceput de vineri, dar duminica este de asteptat ca cel mai mare numar de sectii de votare sa fie deschise in Crimeea, precum si in acele parti din regiunile Kherson, Zaporizhzhia, Donetk si Luhansk care se afla, de asemenea, sub ocupatie rusa.

Propaganda intensa pe Telegram

Intr-o exemplificare a importantei pe care Moscova o acorda alegerilor in zonele ocupate, agentia rusa de stiri de stat RIA Novosti a difuzat sambata pe canalul sau Telegram un reportaj care pretindea ca arata o echipa electorala mobila instalandu-se in Avdiivka, un oras capturat de fortele rusesti luna trecuta, intr-o importanta victorie teritoriala.

„Echipa noastra este mobila pentru a le oferi locuitorilor din Avdiivka posibilitatea de a vota la alegerile prezidentiale. Avem tot ce este necesar pentru a vota – buletine de vot, o urna de vot, un ecran”, spune un barbat pe nume Danil, cu o esarfa in jurul fetei, care ii ascunde identitatea, descris ca fiind seful unei comisii electorale. In timp ce mai multe persoane sunt aratate in timp ce voteaza, o femeie, care spune ca este crestina ortodoxa a Bisericii Ruse, isi exprima recunostinta pentru aceasta posibilitate.

„Am asteptat acest lucru. Sunt foarte bucuroasa. Va multumesc foarte mult ca ati venit la noi”, spune ea.

Canalele rusesti de pe Telegram au aratat alte echipe electorale mobile in teritoriile ocupate, inclusiv unele care par sa arate in mod clar soldati rusi care ii insotesc pe functionarii electorali in timp ce merg din casa in casa.

O inregistrare video din Luhansk arata o batrana in interiorul apartamentului sau care completeaza un buletin de vot si il introduce in urna, in timp ce un barbat in uniforma militara sta langa ea, cu o pusca la piept.

Oficialii ucraineni spun ca astfel de tactici de intimidare sunt obisnuite si ca au ca scop sa forteze oamenii sa ii dea votul lui Putin.

Explozii in apropierea sectiilor de votare

La randul lor, oficialii instalati de Rusia in teritoriile ocupate au raportat sambata mai multe explozii in apropierea sectiilor de votare, dintre care cel putin unele dintre ele au parut sa fie recunoscute de Ucraina.

Vladimir Rogov, membru al administratiei civilo-militare din zona Zaporojie, ocupata, a declarat ca un dispozitiv exploziv improvizat a fost detonat in fata unei cladiri care urma sa fie folosita pentru vot in orasul portuar Berdiansk. Un zid a fost avariat, dar nu au existat victime, a scris el pe Telegram.

In replica, un oficial ucrainean a scris ironic pe retelele de socializare: „Este galagie in Berdiansk… se pare ca a avut loc un incident neplacut”. Ulterior, acelasi oficial ucrainean a raportat ca localnicii au auzit o a doua explozie in oras, tot in fata unei cladiri programate pentru a fi folosita ca sectie de votare.

In alta parte, Vladimir Saldo, seful instalat de Rusia in Khersonul ocupat, a raportat ca o femeie in varsta de 50 de ani a fost ucisa de o lovitura de drona in orasul Kakhovka, care se afla pe raul Dnipro. Saldo a afirmat ca atacul a fost o „incercare de a destabiliza situatia din oras in timpul votului”.

Vineri, el a acuzat Ucraina ca a bombardat o cladire in alta parte in Kakhovka, unde avea loc votul. Nu au existat victime in urma acelui atac, a spus el.

Rusii raporteaza peste 70% prezenta la vot in zonele ocupate

Oficialii electorali din Rusia au postat actualizari cu privire la ceea ce ei spun ca este prezenta la vot in diferitele regiuni. In Khersonul ocupat, cifra pana sambata la ora 17:30 era estimata la 77,7%, in timp ce in Donetkul ocupat, cifra imediat dupa ora 21:00, sambata, era de 86,5%.

Ucraina spune ca Moscova va fabrica rezultatele finale si insista ca majoritatea persoanelor care traiesc sub ocupatie rusa aleg sa nu participe la scrutin.

(foto: captura – twitter.com/russian_monitor)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: