Serbia: Fostul ministru al Apararii, Milos Vucevic, a primit mandatul de prim-ministru

externe

milos vucevic

Milos Vucevic, fost ministru al apararii si lider al Partidului Progresist Sarb (SNS), aflat la putere, este titularul mandatului pentru formarea noului guvern al Serbiei, relateaza RFE/RL.

In decizie, semnata de presedintele Serbiei, se precizeaza ca Milos Vucevic a indeplinit pana in prezent functiile responsabile si solicitante de viceprim-ministru si de ministru al apararii, „demonstrand astfel ca poseda dedicarea si expertiza necesare pentru a indeplini functiile de prim-ministru”.

Termenul pentru formarea guvernului Serbiei este de 90 de zile de la data constituirii Adunarii Serbiei.

Vucevic a fost ales in functia de vicepremier al Serbiei si ministru al apararii in octombrie 2022.

Anterior, el a fost primar al orasului Novi Sad, din septembrie 2012 pana in octombrie 2022.

El a fost ales presedinte al Partidului Progresist Sarb in mai 2023, cand presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a renuntat la conducerea partidului.

In decembrie 2023 au avut loc alegeri parlamentare extraordinare in Serbia.

Lista Partidului Progresist Sarb cu partenerii de coalitie „Aleksandar Vucic – Serbia nu trebuie sa se opreasca” a obtinut 46,75% din voturi, adica 129 de mandate, ceea ce ii confera majoritatea in parlamentul de 250 de locuri.

Pe locul al doilea s-a clasat lista de opozitie „Serbia impotriva violentei”, cu 23,66% din voturi si 65 de mandate.

O parte a opozitiei a acuzat guvernul de furt electoral, ceea ce conducerea statului si Partidul Progresist Sarb, aflat la putere, au respins.

Intr-o rezolutie adoptata la 8 februarie, Parlamentul European (PE) a cerut o ancheta internationala privind neregulile din alegerile din decembrie si suspendarea finantarilor UE pentru Serbia in cazul in care se dovedeste ca autoritatile au comis fraude electorale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: