Danemarca il concediaza pe seful apararii dupa ce o nava de razboi s-a defectat in timpul luptei cu rebelii Houthi din Marea Rosie

externe

fregata, danemarca

Guvernul danez l-a concediat miercuri pe seful apararii, Flemming Lentfer, dupa ce acesta nu a raportat defectiunile sistemelor de aparare aeriana si de armament ale unei fregate daneze, care au aparut in timpul unui atac al militantilor Houthi in Marea Rosie luna trecuta, relateaza Politico.

Potrivit site-ului danez de stiri militare OLFI, Lentfer nu l-a informat pe ministrul apararii, Troels Lund Poulsen, despre un incident in care a fost implicata fregata Ivar Huitfeldt, care a fost desfasurata in Marea Rosie ca parte a unei operatiuni conduse de SUA pentru a apara navele comerciale impotriva militantilor Houthi.

La 9 martie, sistemele de aparare aeriana ale fregatei au cedat in timp ce se confrunta cu militantii, a relatat OLFI, citand un document scurs de la comandantul navei. Documentul mentiona, de asemenea, o problema cu sistemul de munitie al navei de razboi, care a facut ca jumatate din gloante sa explodeze inainte de a-si atinge tinta.

„Problema este cunoscuta de ani de zile, fara a exista sentimentul de urgenta necesar din partea celor responsabili pentru a rezolva problema”, ar fi scris comandantul fregatei.

Nava de razboi a respins in cele din urma atacul rebelilor Houthi, sustinuti de Iran, doborand patru drone deasupra Marii Rosii.

Poulsen a declarat ca nu a fost la curent cu defectiunile fregatei pana cand au aparut in presa informatii despre incident, adaugand ca Lentfer isi va parasi imediat postul, Michael Wiggers Hyldgaard urmand sa il inlocuiasca ca sef interimar al apararii.

Militantii Houthi au atacat in mod repetat zeci de nave in Marea Rosie si in Golful Aden cu drone si rachete incepand din octombrie, sustinand ca vizeaza nave legate de Israel din solidaritate cu palestinienii din Gaza, pe care Israelul a invadat-o ca raspuns la masacrul din 7 octombrie a 1.200 de persoane si la rapirea altor 250 de catre militantii Hamas. Insa marea majoritate a navelor pe care le-au atacat nu sunt nici israeliene si nici nu au ca destinatie aceasta tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: