Presshub: Inculpatii pot folosi arme de foc, expresie a „liberei dezvoltari a personalitatii umane”, spune CCR

news

Curtea Constitutionala

Inculpatii pot folosi arme de foc, a stabilit Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa ce mai multi inculpati celebri trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale cu intentie s-au plans, prin intermediul instantelor de judecata, ca nu este normal sa li se retraga acest drept.

Afaceristii judecati si pasionati de vinatoare au ridicat mai multe exceptii de neconstitutionalitate a articolului din legea armelor si munitiilor care stabileste ca autorizatiile pentru procurarea armelor letale nu pot fi emise persoanelor care sunt inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie.

Curtea Constitutionala le-a dat dreptate si a stabilit ca pot procura si folosi arme de foc letale chiar daca sunt trimisi in judecata deoarece aceste drepturi „sunt in legatura directa cu diferite valori si drepturi fundamentale reglementate in Constitutie, sens in care se retin libera dezvoltare a personalitatii umane”.

Judecatorii constitutionali continua sa explice ca folosirea armelor de foc tine de „dreptul la viata si la integritate fizica (autoapararea), dreptul la un mediu echilibrat ecologic (pentru mentinerea, prin vanatoare, a unui ecosistem echilibrat), dreptul la munca (in privinta persoanelor care exercita activitati de protectie si paza ce implica folosirea armelor de foc), dreptul de proprietate privata (asupra armelor de foc) sau libertatea economica (comercializarea armelor de foc).

Este vorba, asadar, despre o serie drepturi si libertati fundamentale incidente in cauza, a caror exercitare in gaseste expresia in art.1 alin.(5) din Constitutie cu referire la securitatea juridica a persoanei”.

Pe 14 februarie, judecatorii Marian Enache, Mihaela Ciochina, Cristian Deliorga, Dimitrie-Bogdan Licu, Laura-Iuliana Scantei, Gheorghe Stan, Livia Doina Stanciu, Elena-Simina Tanasescu si Varga Attila au declarat neconstitutional articolul 14, alin. d din legea 295/2004.

Cine sunt cei care au ridicat exceptia de neconstitutionalitate prin care inculpatii pot folosi arme de foc?

Paul Sorin Stanescu este nasul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. A fost trimis in judecata in 2018 de DNA dupa ce Societatea Nationala Institutul Pasteur S.A., condus de Paul Sorin Stanescu, a obtinut CU SPRIJINUL FOSTULUI PRIMAR Cristian Poteras dreptul de proprietate asupra unui teren circa 19 hectare in Bucuresti. Prejudiciul adus statului este in cuantum de 26.466.464 de euro. In octombrie 2021, Curtea de Apel Bucuresti dispune restituirea rechizitoriului la DNA.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: