Eclipsa totala de soare de luni, asteptata cu un interes urias de catre comunitatea internationala. „Eclipsele au o putere speciala”

news

Comportamentele ciudate ale animalelor, o coroana solara rareori observata si chiar posibilele efecte asupra oamenilor, toate acestea reprezinta puncte de interes pentru cercetatorii care intentioneaza sa colecteze date valoroase, luni, in timpul eclipsei de Soare, care va traversa Statele Unite, transmite duminica AFP, preluata de Agerpres.

Eclipsele totale sunt rare si reprezinta o „oportunitate stiintifica incredibila”, a subliniat recent, intr-o conferinta de presa, Pam Melroy, administrator asociat la NASA. Agentia spatiala americana va fi in prim-plan, in special cu lansarea de rachete-sonda.

De la baza Insulei Wallops din Virginia, NASA va lansa trei rachete de cercetare in timpul eclipsei pentru a studia modul in care este afectata atmosfera superioara a Pamantului atunci cand lumina soarelui se diminueaza temporar deasupra unei parti a planetei.

Eclipsa din 8 aprilie va putea fi vazuta in unele zone din Mexic, Statele Unite si Canada si va dura cel mult 4 minute si 28 de secunde, mai mult in Torreon, Mexic, si intre 3,5 si 4 minute in alte locuri.

Iata o prezentare generala a ceea ce comunitatea stiintifica internationala  intentioneaza sa studieze:

Coroana solara

La momentul la care Luna acopera complet discul central al Soarelui, stratul exterior al atmosferei acestuia, numit coroana solara, va fi vizibil „intr-un mod deosebit de special”, a declarat Pam Melroy. Totusi, acesta este un domeniu „pe care inca nu il intelegem complet”, a precizat ea.

Caldura coroanei creste odata cu distanta fata de suprafata Soarelui, un fenomen contra-intuitiv pe care oamenii de stiinta incearca sa-l explice.

Tot in aceasta regiune superioara apar eruptiile solare sau proeminentele structurilor imense de plasma.

In timpul unei eclipse, partea cea mai joasa a coroanei este mai vizibila decat prin utilizarea unui instrument special numit coronagraf, a explicat Shannon Schmoll, astronom la Universitatea de Stat din Michigan. Asadar, aceasta este o oportunitate importanta pentru a o studia.

Un lucru ii entuziasmeaza in mod special pe oamenii de stiinta: Soarele se afla in prezent aproape de apogeul activitatii sale, moment care revine la fiecare 11 ani.

Astfel, „sansele de a observa ceva incredibil sunt foarte mari”, a precizat Pam Melroy.

Armosfera terestra

Oamenii de stiinta vor, de asemenea, sa studieze schimbarile din partea superioara a atmosferei Pamantului, ionosfera. Pe aici trec mare parte din semnalele de comunicatii. „Perturbarile din acest strat pot cauza probleme pentru GPS-ul si comunicatiile noastre”, a indicat Kelly Korreck, responsabila in cadrul NASA.

Ionosfera este afectata de Soare – particulele sale sunt incarcate cu electricitate sub efectul radiatiilor din timpul zilei.

Trei rachete-sonda de mici dimensiuni vor fi lansate inainte, in timpul si imediat dupa eclipsa din Virginia, in estul Statelor Unite, pentru a analiza aceste schimbari.

Scaderea intensitatii luminii provocata de eclipsa, mai rapida si mai localizata comparativ cu un apus de soare, ar trebui sa faca posibila aflarea mai multor informatii referitoare la modul in care lumina afecteaza ionosfera – pentru a putea prezice mai bine eventualele perturbari problematice.

Comportamentele animalelor

Eclipsele provoaca comportamente surprinzatoare la animale – spre exemplu, au fost vazute girafe in galop, iar cocosii si greierii incep sa cante.

Pe langa lumina, se poate inregistra o scadere a temperaturilor si a intensitatii vantului, fenomene la care animalele sunt sensibile.

Andrew Farnsworth, cercetator la Laboratorul de ornitologie al Universitatii Cornell, studiaza acest efect asupra pasarilor. El foloseste radare meteo pentru a detecta vietuitoarele in zbor.

In timpul eclipsei anterioare din Statele Unite, in august 2017, cercetatorii au observat „o reducere a numarului de vietuitoare aflate in zbor”, a explicat el.

Aceasta eclipsa a condus la incetarea comportamentelor diurne (insectele sau pasarile au ramas la sol), insa fara a declansa un comportament nocturn, precum zborul liliecilor sau al pasarilor migratoare, a explicat el.

Aceste studii sunt „importante pentru intelegerea modului in care animalele percep lumea” inconjuratoare, a subliniat expertul.

Sentimentul de mirare

„Eclipsele au o putere speciala. Ele impresioneaza oamenii, care simt un fel de reverenta fata de frumusetea Universului nostru”, a declarat seful NASA, Bill Nelson, saptamana aceasta.

Acest sentiment de mirare a fost studiat de cercetatori in timpul eclipsei din 2017, pe baza datelor prelevate de la putin sub 3 milioane de utilizatori ai retelei sociale Twitter (actuala X).

Rezultatul: cei aflati pe traiectoria eclipsei au prezentat o tendinta mai mare de a folosi cuvinte precum „noi” (in loc de „eu”) si sa se preocupe de ceilalti, conform lui Paul Piff, cercetator in psihologie la Universitatea California, Irvine. Un sentiment de mirare care pare sa „ne conecteze unul cu celalalt”, a rezumat el.

Anul acesta, el intentioneaza sa studieze daca o astfel de experienta ar putea avea un impact asupra clivajelor politice.

Stiinta participativa

Aproximativ 40 de proiecte de stiinta participativa sunt planificate pentru aceasta eclipsa. „Va incurajam sa ajutati NASA observand ceea ce vedeti si auziti in jur”, le-a transmis Bill Nelson celor care urmaresc eclipsa.

Cetatenii participanti la proiecte vor putea, spre exemplu, sa inregistreze sunetele din jurul lor, precum si temperatura si gradul de acoperire cu nori, cu ajutorul unei aplicatii pentru telefoane mobile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: