Pretextul Kremlinului: „Prezenta militara americana in Japonia impiedica orice tratat de pace cu Tokyo”

externe

Kremlin

Prezenta militara a Statelor Unite in Japonia a fost intotdeauna un obstacol in calea incheierii unui tratat de pace intre Moscova si Tokyo, dupa cel de-Al doilea Razboi Mondial, a anuntat luni Kremlinul, relateaza Reuters.

Premierul japonez Fumio Kishida urmeaza sa organizeze saptamana aceasta un summit la Washington cu presedintele american Joe Biden, prima vizita de stat in SUA a unui lider japonez in ultimii noua ani.

Intalnirea este menita sa puna in evidenta legaturile lor stranse in materie de securitate si economice, cei doi lideri urmand sa discute despre cooperarea in domeniul echipamentelor de aparare si despre o posibila modernizare a structurii de comanda militara americana in Japonia.

„Alianta de aparare de facto exista deja si stim despre potentialul militar al Statelor Unite care este stationat in Japonia – apropo, aproape de granitele noastre”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Acest lucru a fost intotdeauna o piedica in incercarea de a ajunge la o solutionare a problemei noastre principale, problema tratatului de pace”, a mai spus el.

Rusia, principalul stat succesor al Uniunii Sovietice, si Japonia nu au semnat niciodata un tratat de pace care sa puna capat in mod oficial ostilitatilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

O disputa teritoriala asupra unui lant de insule disputate din Pacific, cunoscut in Rusia sub numele de Kurile si in Japonia sub numele de Teritoriile de Nord, este o problema cheie.

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a declarat in ianuarie ca Japonia ar trebui sa renunte la revendicarile teritoriale asupra insulelor daca doreste sa incheie tratatul de pace.

Moscova s-a retras din discutiile pentru un tratat de pace cu Japonia si a inghetat proiectele economice comune legate de insule in 2022, din cauza sanctiunilor japoneze legate de razboiul Rusiei din Ucraina. De atunci, relatiile s-au deteriorat si mai mult.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: