Parlamentul britanic a adoptat controversatul proiect de lege privind expulzarea migrantilor din Rwanda, sustinut de premierul Rishi Sunak

externe

Parlamentul britanic a aprobat in noaptea de luni spre marti proiectul de lege ce permite expulzarea in Rwanda a solicitantilor de azil care au intrat ilegal in Regatul Unit, dupa o batalie de durata intre camera superioara, reticenta fata de acest text controversat, si camera inferioara.

Anuntat in urma cu doi ani de guvernul conservator al premierului Rishi Sunak si prezentat ca o masura emblematica a politicii sale de combatere a imigratiei ilegale, acest proiect isi propune sa trimita inapoi in Rwanda solicitantii de azil care au intrat ilegal in Regatul Unit, in special prin traversarea Canalul Manecii cu ajutorul barcilor gonflabilel scrie BBC.

Sustinut de un nou tratat intre Londra si Kigali ce prevede plata unor sume substantiale catre Rwanda in schimbul primirii migrantilor, textul dezbatut luni in Parlament si-a propus sa raspunda concluziilor Curtii Supreme, care, in luna noiembrie, considerase ilegal proiectul initial.

Textul defineste Rwanda ca o tara terta sigura. Totusi, daca Rwanda se prezinta drept una din cele mai stabile tari de pe continentul african, presedintele sau, Paul Kagame, este acuzat ca guverneaza intr-un climat de frica, inabusind disidenta si libertatea de exprimare.

Camera Lorzilor, unde conservatorii nu au majoritatea, a amanat adoptarea finala a textului, trimitandu-l constant inapoi in Camera Comunelor cu amendamente, care la randul lor au fost respinse sistematic de deputati. O manevra de intarziere cunoscuta sub numele de „ping pong parlamentar”. Lorzii au vrut in special sa ceara ca Rwanda sa nu fie considerata o tara sigura pana cand un organism independent de monitorizare nu va confirma acest lucru. Ei doreau, de asemenea, ca agentii, aliatii si angajatii Regatului Unit din strainatate, inclusiv afganii care au luptat alaturi de fortele armate britanice, sa fie scutiti de deportare.

In final, camera superioara, ai carei membri nu sunt alesi, a decis sa respecte vointa Camerei Comunelor desemnata prin vot universal si a decis sa nu mai modifice textul, garantand intrarea sa in vigoare.

Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de opozitia laburista, de asociatiile de asistenta pentru migranti, de seful Bisericii Anglicane si chiar de Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care a considerat ca acesta este „impotriva principiilor fundamentale ale drepturilor omului”.

Luni, raportorii speciali ai ONU pentru traficul de persoane, drepturile migrantilor si tortura au avertizat ca autoritatile si companiile aeriene care faciliteaza zborurile in cauza „ar putea fi complice la o incalcare a drepturilor omului protejate la nivel international”.

Dupa ce a atins un nivel record in 2022 (45.000), apoi a scazut in 2023 (aproape 30.000), numarul persoanelor care au traversat ilegal Canalul Manecii la bordul unor ambarcatiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la inceputul anului, fata de anul trecut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: