Campanie electorala pentru alegerile europarlamentare in Germania: Zguduita de scandaluri de spionaj, extrema dreapta revine la tema migratiei
Cu ratingurile scazute in sondaje in urma acuzatiilor ca ar fi avut un spion chinez in randurile sale, partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania a incercat sa-si recupereze avansul pierdut la lansarea de sambata a campaniei pentru alegerile europene din iunie, potrivit Reuters.
Sprijinul pentru AfD, care la inceputul anului ii concura pe conservatori in topul sondajelor de opinie din Germania, a scazut chiar inainte de arestarea in aceasta saptamana a unui asistent al candidatului sau principal, Maximilian Krah, sub acuzatia de spionaj.
Aceasta a urmat informatiilor din presa potrivit carora securitatea ceha avea dovezi ca Petr Bystron, aflat pe locul doi pe lista partidului, a luat bani de la un site web cu legaturi cu Kremlinul.
Bystron a descris acuzatiile ca parte a unei campanii impotriva lui. Krah a spus ca a ramas candidatul principal, dar va juca un rol mai putin proeminent in campanie. In aceasta etapa, listele de partid sunt finalizate, ceea ce inseamna ca nu mai este posibila schimbarea lor inainte de alegeri.
Oponentii politici ai partidului il acuza de mult timp ca serveste interesele Rusiei prin apelurile sale regulate catre Germania si Occident sa nu mai inarmeze Ucraina. Un sondaj de opinie efectuat de FW care a inclus viziunea oamenilor despre amenintarile la adresa tarii, publicat vineri, a sugerat ca acest mesaj a rezonat acum, 75% considerand operatiunile de influenta straina un pericol pentru Germania.
Co-liderul partidului, Tino Chrupalla, a respins evenimentele care au privat partidul de cei doi candidati principali inainte de alegerile din 9 iunie, spunand ca Krah s-a oferit voluntar sa nu se prezinte la lansarea de sambata.
„As dori sa-i multumesc lui Maximilian Krah pentru ca a spus ca nu va vorbi astazi. Altfel, totul ar fi fost despre Krah, Krah, Krah, cand astazi este cu adevarat despre AfD”, a spus Chrupalla.
Lansarea, intr-un oras cunoscut mai mult ca fiind locul din care izvoraste fluviul Dunarea, a reprezentat o oportunitate pentru partidul de a-si relua temele obisnuite, acuzand migrantii ca vin in Germania pentru beneficii sociale, iar partidele coalitiei de guvernamant ca sunt obsedate sa permita „schimbarea de sex in fiecare an”.
Atacurile asupra Verzilor, in special asupra ministrului de externe Annalena Baerbock, au atras cele mai puternice aplauze din partea unui public de activisti de partid, dintre care unii au parcurs sute de km pentru a petrece o dupa-amiaza insorita intr-o sala intunecata.