Germania si-a rechemat pentru o saptamana ambasadorul in Rusia, in semn de protest fata de atacul cibernetic. Cehia il convoaca pe ambasadorul rus
Germania a anuntat luni ca si-a rechemat ambasadorul in Rusia pentru o saptamana de consultari la Berlin, in urma unui presupus atac cibernetic al hackerilor rusi asupra partidului cancelarului Olaf Scholz si a altor tinte guvernamentale si industriale sensibile, potrivit AP.
Berlinul s-a alaturat NATO si altor tari europene pentru a avertiza ca spionajul cibernetic al Rusiei va avea consecinte.
Ministerul german de Externe a declarat luni ca guvernul ia acest cel mai recent incident „in serios” si ca ministrul de externe Annalena Baerbock a decis sa-l recheme pe ambasadorul german Alexander Lambsdorff (foto), care va reveni la Moscova dupa o saptamana.
„Guvernul german ia acest eveniment foarte in serios ca fiind un comportament impotriva democratiei noastre liberale si a institutiilor care o sustin”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Kathrin Deschauer.
Baerbock a declarat saptamana trecuta ca hackeri militari rusi s-au aflat in spatele piratarii e-mailurilor social-democratilor, partidul lider din coalitia de guvernare. Oficialii au spus ca hackerii au exploatat deficiente ale Microsoft Outlook.
Ministerul german de Interne a declarat saptamana trecuta ca aceasta campanie de hacking a inceput inca din martie 2022, la o luna dupa invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia, e-mailuri fiind accesate la sediul partidului social-democrat incepand cu luna decembrie. Potrivit ministerului, in centrul atacului s-au aflat companiile germane, inclusiv din sectoarele de aparare si aerospatial, precum si tinte legate de razboiul din Ucraina.
Declaratia arata ca eforturile internationale conduse de FBI au dus la inchiderea la sfarsitul lunii ianuarie a unei retele botnet de dispozitive de retea compromise utilizate de hackerii rusi – cunoscuti sub numele de APT28 sau Fancy Bear.
Relatiile dintre Rusia si Occident au fost tensionate de la atacul Moscovei asupra Ucrainei. SUA, Germania si multe alte tari europene au oferit sprijin militar Ucrainei in razboiul in curs.
La Copenhaga, premierul finlandez Petteri Orpo a spus ca „unii europeni inca mai cred ca razboiul are loc doar in Ucraina, dar acum vedem din ce in ce mai multa agresivitate din partea Rusiei”.
„Probabil vom vedea atacuri hibride in diferite zone. Poate fi o infrastructura critica. Ceea ce face si planifica Rusia nu este acceptabil. Rusia este pregatita sa foloseasca orice mijloace posibile pentru a face rau societatilor noastre”, a adaugat el dupa o intalnire cu omologul sau danez Mette Frederiksen.
La Praga, Ministerul ceh de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei in legatura cu atacurile aceluiasi grup APT28, cu legaturi cu unitatea de informatii militare rusa GRU.
„Am decis sa-l convoc pe ambasadorul Rusiei din cauza atacurilor cibernetice impotriva institutiilor si a infrastructurii critice cehe. Am cerut Federatiei Ruse sa se abtina de la acest comportament, care este contrar standardelor ONU si propriilor obligatii”, a scris ministrul de externe Jan Lipavsky pe platforma X.