Macedonia de Nord voteaza, alegeri cruciale pentru aderarea la UE

externe

steag, macedonia de nord

Urnele au fost deschise miercuri in Macedonia de Nord in cadrul alegerilor parlamentare si prezidentiale in care opozitia de dreapta este de asteptat sa castige teren impotriva unui partid de guvernamant care nu a reusit sa progreseze in discutiile de aderare la UE si de a elimina coruptia, relateaza Reuters.

Nu au fost publicate sondaje inaintea votului, dar se asteapta o crestere a partidului de opozitie VMRO-DPMNE, alegatorii fiind nemultumiti de social-democratii de la guvernare.

Intr-o scoala din orasul Tetovo, predominant albanez, din vest, unde s-au petrecut in trecut incidente legate de alegeri, sase ofiteri de politie au fost vazuti pazind intrarea in sectia de votare.

Unii dintre cei care au votat au spus ca vor un guvern capabil sa aduca investitii si sa elimine coruptia.

„Vreau sa vad mai mult ajutor strain in controlul institutiilor statului, pentru ca, daca ii lasati pe localnici sa o faca, acestia vor transmite doar coruptia de la unul la altul”, a spus Sem Beqiri, 27 de ani, etnic albanez si lucrator cu amanuntul.

Votul de miercuri include un tur de scrutin pentru presedintie si pentru locurile parlamentare.

In 2001, NATO a scos Macedonia de Nord din pragul razboiului civil in timpul unei insurgente etnice albaneze si a promis o integrare mai rapida in UE si NATO. Albanezii reprezinta aproximativ un sfert din populatia tarii de 1,83 milioane.

Macedonia de Nord a aderat la NATO in 2020, dar a inregistrat putine progrese in ceea ce priveste integrarea in UE, in parte din cauza opozitiei statelor membre ale UE, Grecia si Bulgaria.

Un acord din 2017 de schimbare a numelui tarii din Macedonia in Macedonia de Nord a pus capat disputei cu Grecia, dar Bulgaria a utilizar dreptul de veto in 2020, cerand schimbari constitutionale in privinta problemelor legate de minoritati, istorie si limba, despre care multi macedoneni de Nord spun ca le ataca identitatea nationala.

Institutul International pentru Orientul Mijlociu si Studii Balcanice (IFIMES) cu sediul in Ljubljana a anuntat ca o victorie VMRO-DPMNE ar putea complica discutiile viitoare cu UE, avand in vedere opozitia lor fata de acordurile cu Grecia si Bulgaria.

„Anularea acordurilor si obligatiilor internationale deja semnate si ratificate si renegocierea (lor) ar insemna pierderea a inca 20 sau 30 de ani… si renuntarea la calea euro-atlantica a tarii”, a precizat IFIMES.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: