Peste 500.000 de elevi incep, luni, Evaluarea Nationala. In acest an, doar colectarea datelor se va face digital, nu si corectarea testelor

news

tanara, CES, liceu, Iasi, amenintare cu moartea

Luni, 13 mai, incepe Evaluarea Nationala de la clasa a II-a, iar duminica la pranz Ministerul Educatiei anunta noutatea acestei editii: colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizata cu ajutorul unei noi aplicatii digitale, potrivit unui comunicat al institutiei, potrivit Edupedu.ro.

Intrebat recent de Edupedu.ro daca corectarea pentru Evaluarile II, IV, VI va fi facuta diferit, daca se va apela la platforma digitalizata folosita la corectura pentru examenele nationale, seful Centrului National pentru Politici si Evaluarea in Educatiei, din subordinea Ministerului Educatiei, Marian Suta, a declarat ca „anul acesta nu sunt noutati”.

Comunicatul Ministerului Educatiei arata ca noua aplicatie digitala „va permite, pe de o parte, colectarea datelor in conditii de siguranta si de control optimizat al calitatii si, pe de alta parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor si va permite valorificarea rapida si flexibila a acestora.

Astfel, va fi facilitata realizarea rapoartelor clasei si a raportului scolii, fara eforturi birocratice suplimentare si intr-un timp mai scurt”.

Calendarul EN II 2024

Ministerul Educatie anunta ca in perioada 13 – 29 mai este programata sesiunea de evaluari nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a in anul scolar 2023 – 2024, care se adreseaza unui numar de peste 500.000 de elevi (cumulat).

Evaluarea competentelor fundamentale la finalul clasei a II-a incepe luni, 13 mai, cu proba de Limba si comunicare – scris – Limba romana, respectiv proba de Limba si comunicare – scris – Limba materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.

Marti, 14 mai, elevii claselor a II-a vor sustine proba de Limba si comunicare – citit – Limba romana, iar miercuri, 15 mai, elevii apartinand minoritatilor nationale participa la proba de Limba si comunicare – citit – Limba materna.

Joi, 16 mai, va avea loc proba la matematica si stiinte ale naturii, in timp ce vineri, 17 mai, se va desfasura ultima proba din cadrul EN II (Limba si comunicare – scris-citit – Limba romana pentru minoritatile nationale), sustinuta de elevii apartinand minoritatilor nationale

Calendarul EN IV 2024

Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar (la finalul clasei a IV-a/EN IV) are urmatorul calendar: limba romana (21 mai), matematica (22 mai) si limba materna (23 mai).

Calendarul EN VI 2024

Calendarul de administrare a evaluarii nationale la finalul clasei a VI-a (EN VI) are urmatoarea configuratie: 28 mai – Limba si comunicare, respectiv 29 mai – matematica si stiinte ale naturii.

Testele au un nivel mediu de dificultate

„Probele au o structura si caracteristici de evaluare similare celor administrate in anii anteriori. Testele sunt elaborate de Centrul National Pentru Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE), au un format asemanator evaluarilor internationale si implica un nivel mediu de dificultate.

Durata alocata rezolvarii este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV si EN VI).

Testele sunt evaluate in cadrul unitatilor de invatamant de catre comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test”, potrivit ME.

Rezultatele testelor vor fi colectate cu o noua aplicatie digitala

„Ca element de noutate pentru administrarea si valorificarea rezultatelor inregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizata cu ajutorul unei noi aplicatii digitale.

Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor in conditii de siguranta si de control optimizat al calitatii si, pe de alta parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor si va permite valorificarea rapida si flexibila a acestora.

Astfel, va fi facilitata realizarea rapoartelor clasei si a raportului scolii, fara eforturi birocratice suplimentare si intr-un timp mai scurt.

Rezultatele individuale obtinute la aceste evaluari nu se afiseaza/nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei.

Rapoartele generate la nivelul unitatii de invatamant pe baza acestor rezultate furnizeaza argumente statistice de maxima importanta si relevanta pentru construirea masurilor de valorificare a rezultatelor inregistrate la aceste evaluari nationale, masuri focalizate pe nivelul unitatii de invatamant si pentru beneficiarii serviciilor educationale: elevi, parinti/tutori, cadre didactice, personal educational de sprijin etc”, mai arata ministerul.

Intr-o declaratie pentru Edupedu.ro, pe 8 mai 2024, Marian Suta, director general al Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie a spus ca nu va fi digitalizata corectarea pentru evaluarile nationale de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, dupa cum a declarat, pentru Edupedu.ro si ca „anul acesta nu sunt noutati. In viitoarea metodologie vor fi, dar anul acesta nu.

Corectarea se va face normal, cum s-a facut si anul trecut, in scoala: un evaluator de la clasa si un alt cadru didactic. Corectarea clasica, la fel ca anul trecut”, a spus Marian Suta.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: