Sam Altman (OpenAI) propune acordarea de bani tuturor oamenilor din fondurile obtinute din folosirea inteligentei artificiale in economie: „Venit de baza universal”

life

Sam Altman

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, are o noua idee interesanta pentru a-i ajuta pe cei risca sa aiba probleme financiare pe masura ce inteligenta artificiala capata pondere in economia globala si ia din locurile de munca ale oamenilor, relateaza Business Insider.

„Toata lumea primeste o felie din ceea ce produce GPT-7”, a spus el in cadrul podcastului All-In. „O pot folosi, o pot revinde, o pot dona cuiva care sa o foloseasca pentru cercetarea cancerului”, a mai spus el.

Ideea este ca, pe masura ce IA avanseaza – si este incorporata in tot mai multe aspecte ale vietii noastre – detinerea unei unitati a unui model de limbaj mare precum GPT-7 poate fi mai valoroasa decat banii. „Detii o parte a productivitatii”, a spus el.

Altman a sustinut de mult timp un venit de baza universal – o plata in numerar recurenta, fara conditii, facuta tuturor adultilor dintr-o anumita populatie, indiferent de averea si de statutul lor. Altman, la fel ca multi altii din industria tehnologica, considera ca un venit de baza universal reprezinta o plasa de siguranta pentru oameni, in conditiile in care IA le ameninta locurile de munca.

Altman a inceput propriul experiment in 2016, ale carui rezultate vor fi publicate in curand. Programul a oferit plati cuprinse intre 50 si 1.000 de dolari pe luna la peste 3.000 de persoane inscrise, potrivit Fortune.

Orase si state din Statele Unite au experimentat o versiune a acestui sistem, numita venit de baza garantat. Aceste programe ofera plati in numerar fara obligatii persoanelor in functie de nevoia demonstrata sau de statutul social.

Cele mai multe dintre aceste programe au avut rezultate pozitive, desi conservatorii se opun din ce in ce mai mult la ceea ce ei considera a fi o forma de asistenta sociala care ar putea descuraja oamenii sa munceasca. In Texas, curtea suprema a statului a blocat recent un program din zona Houston, care le dadea persoanelor cu venituri mici 500 de dolari pe luna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: