Estonia ia in calcul trimiterea de trupe in Ucraina, desi NATO se opune unei astfel de masuri

externe

trupe estoniene, Ucraina, ajutor militar, NATO, refuz

Potrivit unor informatii ale consilierului prezidential estonian pe probleme de securitate Madis Roll, publicate de Breaking Defense, guvernul estonian ia in considerare trimiterea de personal militar in vestul Ucrainei pentru a indeplini sarcini logistice in sprijinul fortelor armate ucrainene. Roll a subliniat ca nu se vorbeste de o participare directa la ostilitati.

Roll a precizat ca, daca acest plan va fi aprobat, militarii estonieni vor prelua partea de logistica, ceea ce va permite fortelor ucrainene sa se concentreze pe operatiunile de lupta. Autoritatile estoniene analizeaza in prezent posibilitatile unei astfel de contributii si cauta sa actioneze ca parte a unei misiuni NATO de amploare, ceea ce, potrivit lui Roll, ar demonstra unitatea si hotararea aliantei. In ciuda pozitiei actuale a tarilor NATO impotriva trimiterii de trupe, Roll nu exclude ca situatia sa se schimbe.

Generalul Martin Herem, seful Fortelor de Aparare estoniene, a declarat ca guvernul ia in considerare de cateva luni trimiterea militarilor sai pentru asistenta medicala, umanitara si logistica, dar a precizat ca guvernul de la Tallinn nu a ajuns la o decizie concreta.

Anterior, presedintele francez Macron a facut o sugestie similara, afirmand ca este pregatit sa trimita soldati in Ucraina. Conditiile pentru trimiterea de trupe occidentale in Ucraina ar fi o strapungere a frontului si o cerere corespunzatoare din partea Kievului, a declarat atunci presedintele francez Emmanuel Macron intr-un interviu acordat publicatiei The Economist.

Kremlinul considera astfel de declaratii ale liderilor europeni drept amenintari. Purtatorul de cuvant al lui Putin, Peskov, a raspuns la declaratiile lui Macron si ale altor lideri europeni spunand ca astfel de intentii europene sunt „periculoase” si vor conduce la o confruntare armata directa.

Unii membri ai Aliantei Nord-Atlantice, precum Germania, SUA si Italia, au respins posibilitatea intrarii de trupe in Ucraina, temandu-se de o escaladare a razboiului. Secretarul general al Aliantei, Stoltenberg, a precizat ca Kievul a cerut mai mult sprijin, dar pana in prezent nu a fost primita nicio cerere de desfasurare militara din partea Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: