Astazi se implinesc 80 de ani de la deportarea tatarilor din Crimeea. Putin sustine ca Crimeea este „pamant rusesc”, dar ignora crimele lui Stalin, care i-a inlocuit pe tatari cu etnici rusi

externe

deportare, tatari, Crimeea, Stalin, Putin, criminali

In urma cu exact 80 de ani, Stalin a inceput deportarea tatarilor din Crimeea. Zeci de mii de persoane au fost duse in vagoane de marfa in zone indepartate din URSS. Multi dintre tatarii alungati de pe pamanturile lor nu au supravietuit deportarii.

Deportarea tatarilor din Crimeea sau Surgunlik („exil”) a fost epurarea etnica si genocidul cultural a cel putin 200.000 de tatari din Crimeea, efectuata de autoritatile sovietice intre 18 si 20 mai 1944, sub supravegherea lui Lavrenti Beria, seful securitatii de stat sovietice si al politiei secrete, si ordonata personal de liderul sovietic Iosif Stalin. In cele trei zile, NKVD a folosit trenuri de vite pentru a-i deporta pe tatarii din Crimeea, in majoritate femei, copii si batrani, chiar si membri ai Partidului Comunist si ai Armatei Rosii, in RSS Uzbeca, la cateva mii de kilometri distanta. Acestia constituiau una dintre cele cateva etnii care au fost supuse politicii lui Stalin de transfer de populatie in Uniunea Sovietica, pentru impunerea majoritatii ruse.

Oficial, guvernul sovietic a prezentat deportarea ca pe o politica de pedeapsa colectiva, pe baza afirmatiei lui Stalin ca unii tatari din Crimeea ar fi colaborat cu Germania nazista, insa mai multi cercetatori moderni considera ca guvernul sovietic a efectuat deportarea ca parte a planului sau de a avea acces la Dardanele si de a dobandi teritoriu in Turcia, unde traiau rudele etnice turcesti ale tatarilor, sau de a elimina minoritatile din regiunile de frontiera ale Uniunii Sovietice.

Acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca in Armata Rosie au servit de doua ori mai multi tatari din Crimeea, 40.000, decat cei care au colaborat cu puterile Axei, 20.000. Aproape 8.000 de tatari din Crimeea au murit in timpul deportarii, iar alte zeci de mii de tatari din Crimeea au pierit ulterior din cauza conditiilor grele de viata in care au fost fortati sa traiasca in timpul exilului. Deportarea tatarilor din Crimeea a dus la abandonarea a 80.000 de case si a 360.000 de acri de teren arabil.

In locul tatarilor alungati de pe pamanturile lor, Stalin a adus in Crimeea etnici rusi, ceea ce explica azi „majoritatea covarsitoare” a populatiei ruse, prin care Putin justifica anexarea Crimeei.

Ucraina onoreaza memoria victimelor deportarii din 1944 si o considera un act de genocid impotriva poporului tatar din Crimeea.

Pe de alta parte, Rusia incearca sa demonstreze ca in Crimeea nu mai exista tatari nativi, interzicand evenimentele de doliu din 18 mai si alte activitati publice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: