Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

externe

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de securizare si intarire a frontierei sale estice, impotriva a ceea ce reprezinta o „amenintare in crestere din partea Rusia si Belarus”, a declarat, sambata, prim-ministrul Donald Tusk, conform Reuters.

„Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloti”, adica circa 2,34 de miliarde de euro, „in securitatea noastra si mai ales in securizarea frontierei noastre estice”, a declarat Tusk, prezentand un proiect numit „Scutul Estic”.

„Acest sistem de fortificatii, de intarire a celor 400 de kilometri de frontiera cu Belarus si Rusia, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge razboiul de la frontierele noastre”, a adaugat Tusk, precizand ca lucrari in acest sens au fost deja demarate.

Granita Poloniei cu Belarus a fost un „punct de foc” cand mii de migrantii au inceput „sa se aglomereze” acolo, in 2021, dupa ce Minskul, apropiat al Rusiei, a deschis granitele pentru cei veniti din Orientul Mijlociu, oferind o noua ruta neoficiala catre Europa – o miscare conceputa pentru a crea o criza in Uniunea Europeana.

Polonia, al carei teritoriu se invecineaza cu exclava rusa Kaliningrad si cu Republica Belarus, precum si cu Ucraina, este ingrijorata ca ar putea deveni urmatoarea tinta a Moscovei.

De la declansarea razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, in februarie 2022, Varsovia este un sustinator neconditionat al Kievului si principala tara de tranzit pentru armamentul occidental care ii sunt livrate Ucrainei.

Initiativa „European Sky Shield”, un Iron Dome european

In fata amenintarii ruse, Varsovia a intreprins o modernizare rapida a armatei sale, cu un buget de aparare de circa 4% din PIB, cel mai ridicat din statele membre ale NATO.

Tusk a mai spus ca va discuta, luni, cu Banca Europeana de Investitii despre finantarea cu 500 de milioane de zloti, pentru componenta de satelit a Initiativei „European Sky Shield.”

Initiativa European Sky Shield este o schema comuna de aparare aeriana creata de Germania in 2022 pentru a stimula apararea aeriana europeana. Tusk a comparat-o cu sistemul Iron Dome din Israel.

De asemenea, Varsovia a demarat achizitii de echipament militar in valoare totala de mai multe miliarde de dolari, in principal din SUA si Coreea de Sud.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: