Aproape jumatate dintre cetatenii germani considera ca ajutorul acordat Ucrainei ar trebui redus, ca solutie la criza bugetara

externe

germani, reducere, ajutor, Ucraina, criza bugetara, solutie

Un procent de 40% dintre cetatenii germani chestionati intr-un sondaj au sugerat reducerea finantarii destinate sustinerii Ucrainei in razboiul cu Rusia printre solutiile pentru bugetul Germaniei, tara unde o prevedere constitutionala limiteaza marja de manevra a guvernului federal de se indatora, scrie duminica ziarul Bild, preluat de agentia DPA, citata de Agerpres.

Sondajul publicat de acest ziar cuprinde intrebarea „unde credeti ca guvernul ar trebui sa faca economii ?”, intrebare la care celor intervievati li s-a oferit posibilitatea sa aleaga concomitent mai multe dintr-o lista cu 10 raspunsuri sugerate.

Astfel, din variantele de raspuns, cea care sugera diminuarea ajutorului pentru Ucraina a fost aleasa de 40% dintre cei intervievati, urmatoarea varianta, referitoare la reducerea ajutorului pentru dezvoltare, a fost bifata de 38% dintre participantii la sondaj, urmata de varianta care propune diminuarea ajutoarelor sociale, aleasa de 36%.

In schimb, reducerea cheltuielilor pentru aparare ale Germaniei a fost agreata de numai 16% dintre cei chestionati, procent care coboara la 8% pentru ideea de reducere a facilitatilor fiscale pentru familii si la 6% pentru taierea pensiilor, iar 10% dintre cei 1.005 respondenti ai sondajului efectuat de institutul INSA au estimat ca guvernul cancelarului Olaf Scholz nu ar trebui sa faca economii deloc.

Acest guvern intentioneaza sa adopte in luna iulie bugetul federal pentru anul 2025. Prognoza asupra veniturilor indica incasari la buget cu aproape 22 de miliarde de euro mai mici fata de ultima estimare, astfel ca executivul trebuie sa caute solutii pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar. Ministrul liberal de finante Christian Lindner a criticat cheltuielile „exorbitante” din proiectul de buget si crede ca executivul nu va avea nicio marja de manevra financiara in viitorul apropiat.

Conform datelor Institutului Kiel, Germania este, dupa SUA, a doua tara in ordinea finantatorilor ajutorului militar oferit Ucrainei dupa invazia rusa, cu o contributie de 17,7 miliarde de euro pana in luna martie a anului in curs. Prin urmare, cancelarul Scholz a indemnat statele aliate sa-si sporeasca ajutorul pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: