Un tribunal britanic se va pronunta azi asupra extradarii lui Julian Assange in SUA. Americanii promit sa nu-l condamne la moarte pe fondatorul WikiLeaks

externe

Julian Assange, extradare, SUA, proces, decizie, Marea Britanie

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va participa luni la o audiere cruciala in instanta la Londra, care ar putea marca un moment crucial in lupta sa juridica de ani de zile pentru a evita extradarea in Statele Unite.

Se asteapta ca Inalta Curte din Londra sa decida daca accepta asigurarile SUA ca Assange, in varsta de 52 de ani, va avea parte de un proces echitabil si nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea si, prin urmare, daca poate fi extradat in siguranta in SUAm scrie The New York Times.

Decizia ar putea deschide calea pentru ca Assange sa fie transferat peste Atlantic pentru a fi judecat pentru 18 acuzatii – toate, cu exceptia uneia, in temeiul Legii privind spionajul – in legatura cu publicarea de catre Wikileaks a mii de documente militare si telegrame diplomatice confidentiale ale SUA.

Printre acestea se numara rapoarte militare americane secrete despre razboaiele din Afganistan si Irak, publicate in 2010. WikiLeaks a publicat, de asemenea, o inregistrare video a armatei americane care arata ceea ce a descris ca fiind „uciderea fara discernamant a peste o duzina de persoane”, inclusiv doi membri ai echipei de stiri Reuters, de catre elicoptere Apache in capitala Irakului, Bagdad.

SUA au declarat ca publicarea documentelor confidentiale a pus in pericol vietile agentilor sai. Viitoarea audiere ar putea duce SUA cu un pas mai aproape de urmarirea penala a celei mai mari brese de securitate din istoria sa militara, stabilind un precedent care ar putea avea efecte in lant asupra libertatii presei la nivel mondial.

Instanta britanica a solicitat doua seturi de asigurari din partea SUA pentru a decide daca extradarea este legala in temeiul dreptului intern si international.

In 2021, aceasta a cerut administratiei Joe Biden sa ofere asigurari diplomatice ca Assange nu va fi detinut intr-o inchisoare de maxima securitate si ca nu va face obiectul unor „masuri administrative speciale”, care permit guvernului SUA sa restrictioneze contactul unui detinut cu lumea exterioara. Criticii sustin ca aceste masuri pot avea ca rezultat faptul ca oamenii pot fi tinuti in izolare pentru perioade lungi de timp.

In timpul ultimei audieri din martie, instanta a acordat SUA trei saptamani pentru a oferi garantii ca Assange, care s-a nascut in Australia, va avea dreptul de a solicita dreptul la libertatea de exprimare, conform Primului Amendament, in cadrul unui proces in SUA si ca nu va exista nicio perspectiva de noi acuzatii care sa implice pedeapsa cu moartea.

Statele Unite au raspuns la ambele solicitari cu asigurari scrise, deschizand calea pentru audierea decisiva de extradare care va avea loc la 20 mai.

Criticii spun ca asigurarile SUA nu sunt fiabile, deoarece acestea contin avertismente. Julia Hall, experta a Amnesty International in materie de combatere a terorismului si justitie penala in Europa, a declarat ca acestea sunt „in mod inerent nesigure, deoarece guvernul SUA isi ofera o portita de scapare”.

In documente judiciare facute publice in iulie 2021, SUA au dat asigurari scrise Marii Britanii ca Assange nu va fi imediat detinut intr-o inchisoare de maxima securitate, dar isi rezerva dreptul de a face acest lucru in functie de comportamentul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: