Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

externe

Cazul lui Julian Assange „dureaza de prea mult timp”. Australia cere o incheiere

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de a-l extrada din Marea Britanie pentru a fi judecat pentru acuzatii de spionaj, potrivit The Guardian.

Sustinatorii fondatorului WikiLeaks au izbucnit in urale in fata Inaltei Curti din Londra, dupa ce judecatorii au decis ca ar trebui sa i se permita sa depuna un nou recurs impotriva extradarii sale.

Familia lui Assange se temea ca acesta ar putea porni la drum spre SUA chiar in aceasta saptamana, daca judecatorii ar fi acceptat asigurarile oferite de guvernul SUA, inclusiv despre modul in care s-ar desfasura procesul. In acest caz, procesul s-ar intinde tot restul anului si poate si dupa.

Iata cum s-a ajuns in acest punct si despre ce este vorba.

De ce vor SUA sa-l extradeze pe Assange?
Dupa ce a fost infiintata in 2006 de catre Assange – editor si activist in lumea in curs de dezvoltare a media digitala – WikiLeaks a atras furia SUA in 2010, cand a publicat documente diplomatice si militare clasificate care priveau relatiile americane cu alte state, precum si razboaiele din Afganistan si Irak.

SUA vor sa-l extradeze pe Assange pentru a se confrunta cu 18 acuzatii – toate cu exceptia uneia in temeiul Legii spionajului – pentru publicarea de catre WikiLeaks a acelor mii de inregistrari. SUA au spus ca scurgerea de documente confidentiale a pus in pericol viata agentilor sai.

Despre ce a fost audierea de luni la Londra?
In 2021 autoritatile americane au reusit sa anuleze o decizie a unui judecator dintr-o instanta inferioara din Marea Britanie, care a decis ca Assange nu ar trebui trimis in SUA si a citat un risc real si „opresiv” de sinucidere.
I s-a acordat o amanare la inceputul acestui an, cand judecatorii au decis ca ar putea sa faca apel, cu exceptia cazului in care SUA i-au dat asigurari „satisfacatoare” ca va fi protejat si va permite sa se bazeze pe primul amendament al SUA – care protejeaza libertatea de exprimare – ca nu este „prejudiciat la proces” din cauza nationalitatii sale si ca pedeapsa cu moartea nu va fi impusa.

Luni, judecatorii i-au acordat lui Assange faca recurs. Echipa sa juridica a acceptat asigurarea ca nu se va confrunta cu pedeapsa cu moartea a fost o „promisiune executiva fara ambiguitate”.

Ce este in joc?
Sustinatorii lui Assange spun ca acest caz impotriva lui este motivat politic, fiind reinviat sub administratia lui Donald Trump, dupa ce Barack Obama l-a renuntat.

Ei avertizeaza ca, daca guvernul SUA reuseste sa foloseasca Legea spionajului din 1917 pentru a-l extrada pe Assange, atunci jurnalistii din intreaga lume ar putea fi la cheremul extradarii in SUA pentru incalcarea legile privind secretul de acolo.

Mai multe ziare, inclusiv The Guardian, au spus, de asemenea, intr-o scrisoare deschisa, ca obtinerea si dezvaluirea de informatii sensibile in interes public este o parte esentiala a jurnalismului, adaugand: „Daca aceasta activitate este incriminata, discursul nostru public si democratiile noastre devin semnificativ mai slabe”.

De ce este Assange inca incarcerat in Marea Britanie?
Assange este detinut intr-o inchisoare de maxima siguranta din sudul Londrei. I s-a refuzat eliberarea pe cautiune in sedintele de judecata anterioare, pe motiv ca ar putea fugi.

In aprilie 2019, a fost scos cu forta din ambasada Ecuadorului din Londra, unde cautase refugiu, punand capat unui impas diplomatic extraordinar care a durat sapte ani. Ecuadorul ii acordase azil, spunand ca exista temeri ca drepturile lui omului ar putea fi incalcate daca ar fi extradat in Suedia pentru a se confrunta cu o acuzatie de viol.

In 2019, autoritatile suedeze au renuntat la ancheta asupra acuzatiei, pe care Assange a negat-o intotdeauna, dar el a ramas in ambasada din cauza temerilor de extradare a SUA.

Ce se intampla mai departe?
Assange si echipa sa juridica vor petrece acum luni intregi pregatindu-se pentru apelul sau, care va decide daca instantele americane ii vor proteja sau nu dreptul la libertatea de exprimare.

Cu toate acestea, decizia de luni inseamna ca australianul are potential mult mai multe sanse legale in lupta sa cu SUA, inclusiv un recurs ulterior la Curtea Suprema a Marii Britanii.

Daca acest lucru esueaza, el ar putea solicita si o interventie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, o instanta internationala cu sediul la Strasbourg care interpreteaza conventia europeana a drepturilor omului, tratat la care Regatul Unit este semnatar.

Ar putea o interventie politica sa schimbe lucrurile?
Presedintele SUA, Joe Biden, a declarat luna trecuta ca ia in considerare o solicitare din partea Australiei de a renunta la eforturile de un deceniu ale SUA de a-l judeca pe Assange, oferind sustinatorilor editorului o speranta slaba ca saga juridica ar putea fi oprita rapid.

Australia a facut presiuni ca SUA sa renunte la urmarirea penala impotriva lui Assange. In februarie, parlamentul australian a adoptat o motiune care a cerut guvernelor SUA si Regatului Unit sa-i permita lui Assange sa se intoarca in tara sa natala.

Cu toate acestea, pe masura ce in SUA se profileaza alegerile prezidentiale si o potentiala victorie a lui Trump, sotia lui Assange, Stella, a declarat luni ca „expira timpul pentru ca Joe Biden sa faca ceea ce trebuie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: