Cursa inarmarii pe orbita: Rusia acuza Statele Unite ca vor sa amplaseze arme in spatiu

externe

satelit, spatiu

Spre un razboi in spatiu ? Rusia a acuzat marti Statele Unite ca doresc sa desfasoare arme in spatiu, la o zi dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a respins un proiect de rezolutie rusesc pe aceasta tema si dupa acuzatii similare ale Washingtonului la adresa Moscovei, relateaza Le Parisien.

Aceste acuzatii si contra-acuzatii readuc la viata teama, disparuta inca din timpul Razboiului Rece, de o posibila cursa a inarmarii pe orbita, in ciuda existentei din 1967 a unui tratat privind spatiul cosmic care cere „sa nu se dezvolte arme nucleare sau orice alta arma de distrugere in masa conceputa special pentru a fi plasata pe orbita”.

Rusia a acuzat Washingtonul ca, prin respingerea textului rusesc, luni, Statele Unite au demonstrat ca urmaresc sa „plaseze arme in spatiul cosmic si sa faca din acesta o arena de confruntare militara”, a tunat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova.

„O noua ocazie de a preveni o cursa a inarmarii in spatiu a fost ratata din vina Statelor Unite si a aliatilor lor”, a continuat ea, aparand proiectul de rezolutie rusesc ca fiind o „initiativa constructiva „.

La sfarsitul lunii aprilie, Statele Unite si Japonia au prezentat Consiliului de Securitate propriul lor proiect de rezolutie pentru a preveni militarizarea spatiului, dar Rusia a folosit dreptul de veto, criticand faptul ca textul se concentra doar pe un singur tip de arme, cele nucleare.

Proiectul de rezolutie prezentat luni de Rusia si China, care a repetat partial textul blocat in aprilie, a cerut, de asemenea, tuturor statelor membre sa ia „masuri urgente pentru a preveni pentru totdeauna amplasarea de arme in spatiu si amenintarea sau utilizarea fortei in spatiu”. Cu sapte voturi pentru (printre care Rusia, China, Algeria), sapte impotriva (printre care Statele Unite, Regatul Unit, Franta) si o abtinere (Elvetia), textul nu a intrunit cele noua voturi necesare pentru a fi adoptat.

Adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, a calificat initiativa rusa drept „ipocrita”, afirmand ca Moscova a vrut „sa distraga atentia de la eforturile sale periculoase de a plasa o arma nucleara pe orbita”. Casa Alba a dat asigurari in februarie ca Rusia dezvolta o arma nucleara antisatelit, acuzatii respinse de Moscova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: