Diplomat rus, declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei. Decizia MAE a venit imediat dupa arestarea ploiesteanului care a spionat in favoarea Rusiei

news

Ambasada Rusiei

MAE de la Bucuresti a anuntat vineri ca a decis ca un diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei. Decizia a aparut la scurt timp dupa arestarea unui roman care a transmis ambasadei ruse fotografii privind tehnica militara de lupta si deplasarea personalului in zona de granita cu Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca autoritatile romane au decis declararea persona non grata pe teritoriul Romaniei a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, pentru activitati care contravin prevederilor Conventiei de la Viena din 1961 privind relatiile diplomatice.

Aceste elemente au fost comunicate partii ruse astazi, 24 mai 2024, in cursul convocarii la sediul MAE, din dispozitia ministrului afacerilor externe Luminita Odobescu, a insarcinatului cu afaceri a.i. al Federatiei Ruse la Bucuresti”, a transmis MAE.

Citeste si: Primul roman arestat pentru tradare in favoarea Rusiei. Detalii de la DIICOT, MAE urmeaza sa ia legatura cu Moscova

Un cetatean roman a fost arestat, vineri, pentru tradare in favoarea Rusiei, anunta DIICOT. Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca acesta nu e angajat al vreunei institutii. Individul a filmat un convoi militar si a dat imaginile rusilor. MAE urmeaza sa discute acest lucru cu omologii rusi.

Numele acestuia este Alexandru Piscan si a fost arestat pentru 30 de zile.

Citeste si: Tradatorul care filma pentru Rusia este candidat la Primaria Ploiestiului. Acesta a fost arestat pentru 30 de zile

„La data de 23.05.2024, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea unui inculpat (cetatean roman), cercetat pentru savarsirea infractiunii de tradare.

Din probatoriul administrat in cauza a reiesit ca incepand cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare romanesti sau apartinand NATO amplasate in proximitatea municipiului Tulcea, colectand informatii cu caracter militar si efectuand fotografii privind tehnica militara de lupta si deplasarea personalului in zona de granita cu Ucraina, pe care le-a transmis catre diplomati din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

In urma perchezitiilor domiciliare efectuate au fost identificate si ridicate mai multe mijloace de proba.

A fost sesizata Curtea de Apel Bucuresti care a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru o perioada de 30 de zile.

Activitatile judiciare au fost realizate impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul DIICOT – Structura Centrala si ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si structurilor subordonate.

Actiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii, Directiei Generale de Informatii a Apararii din cadrul Ministerului Apararii Nationale si jandarmilor din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei ”Vlad Tepes” .

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Tehnic si de Criminalistica al DIICOT si Directia Operatiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea ca, pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de Procedura Penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”, a transmis DIICOT.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: