Sefa Trezoreriei americane nu vede niciun obstacol in privinta imprumutului G7 pentru Ucraina, sustinut de castigurile din active rusesti

externe

Janet Yellen

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat ca nu vede „niciun obstacol” in discutiile pe care le are cu ceilalti ministri de finante din G7 cu privire la un imprumut mai mare pentru Ucraina, garantat de veniturile din activele suverane rusesti inghetate, relateaza CNBC.

„Cred ca lucrurile arata destul de bine”, pentru a se ajunge la un acord asupra conceptului imprumutului, a declarat Yellen dupa mai multe intalniri bilaterale in prima zi a summitului de doua zile pe teme de finante din orasul Stresa, o statiune din nordul Italiei.

Sefa Trezoreriei americane a facut presiuni asupra omologilor sai in cadrul discutiilor pentru a fi de acord sa imprumute in avans castigurile pe aproximativ 300 de miliarde de dolari in active suverane rusesti.

Yellen a declarat pentru Reuters, intr-un interviu acordat in marja reuniunii ministrilor de finante din G7, ca nu este nevoie ca toate detaliile tehnice ale propunerii de imprumut sa fie stabilite in acest weekend.

„Nu am vazut nimic pe care sa il consider un obstacol major, dar exista unele probleme pe care trebuie sa le rezolvam si oamenii vor trebui sa fie flexibili pentru a ajunge la un punct de vedere comun”, a spus Yellen. Dar a devenit clar ca din discutiile de la Stresa nu vor reiesi detalii ferme despre imprumut.

„Sunt destul de increzatoare ca putem conveni, in esenta, ca acesta este un concept pe care il putem elabora ceva mai mult in urmatoarele doua saptamani si pe care il putem prezenta liderilor pentru a fi luat in considerare in iunie”, a mai spus Yellen.

Liderii G7 urmeaza sa se intalneasca luna viitoare in Puglia, in sudul Italiei. Grupul de democratii industriale include SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: