Desi in public propovaduieste respectul pentru persoanele gay, Papa Francisc a folosit un termen jignitor la adresa lor, intr-o discutie cu cardinalii

externe

papa, jignire, homosexuali, frociaggine

Papa Francisc ar fi folosit, se pare, un limbaj extrem de dispretuitor intr-un incident care ar putea avea un impact profund asupra modului in care este perceputa atitudinea sa fata de persoanele gay.

Cand a fost intrebat la Conferinta Episcopala Italiana daca barbatilor gay ar trebui sa li se permita acum sa se pregateasca pentru preotie, atata timp cat raman celibatari, Papa Francisc a spus ca nu ar trebui sa o faca.

Potrivit unor surse apropiate, suveranul pontif a continuat apoi spunand in italiana ca in Biserica exista deja prea multi „frociaggine”, ceea ce se traduce ca o insulta extrem de ofensatoare la adresa barbatilor homosexuali.

Desi a fost o intalnire care a avut loc in spatele usilor inchise, comentariile despre care se spune ca ar fi fost facute de Papa au fost transmise pentru prima data site-ului italian de investigatii Dagospia. Alte agentii de stiri si publicatii italiene au confirmat de atunci cuvintele Papei, citand numeroase surse.

A existat un soc in legatura cu limbajul folosit de Papa la aceasta intalnire privata, mai ales ca acesta a vorbit adesea in public despre respectul fata de persoanele gay. Sustinatorii progresisti ai Papei au sustinut de mult timp ca, desi putine lucruri s-au schimbat in mod tangibil in ceea ce priveste drepturile homosexualilor in catolicism, Papa Francisc a schimbat tonul atitudinii Bisericii.

Atunci cand a fost intrebat despre persoanele gay la inceputul papalitatii sale, el a tinut prima pagina a ziarelor raspunzand: „Cine sunt eu sa judec?”. Recent, el a creat consternare in randul traditionalistilor catolici spunand ca preotii ar trebui sa poata binecuvanta cuplurile de acelasi sex in anumite circumstante si a vorbit frecvent despre faptul ca persoanele gay sunt binevenite in Biserica.

Aparatorii Papei vorbitor de spaniola subliniaza ca acesta face uneori greseli in ceea ce priveste colocviile italiene si sugereaza ca nu a apreciat nivelul de jignire pe care l-ar fi putut provoca, chiar daca a crescut intr-o familie vorbitoare de italiana in Argentina.

Cu toate acestea, unele surse de informare au relatat ca Papa a mai spus ca homosexualii trebuie dati afara din seminarii, indiferent daca au actionat sau nu in functie de tendintele lor sexuale. Vaticanul nu a comentat inca acest subiect.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: