Un nou esec al Coreii de Nord. Lansarea satelitului spion s-a sfarsit cu o explozie

externe

racheta

Coreea de Nord a declarat ca racheta pe care a lansat-o pentru a transporta in spatiu un satelit spion numit „Malligyong-1-1” a explodat in aer luni, la cateva minute dupa decolare, relateaza Deutsche Welle.

„Lansarea noii rachete de transport a unui satelit a esuat cand a explodat in timpul primei etape a zborului”, a declarat directorul general adjunct al Administratiei Nationale pentru Tehnologia Aerospatiala din Phenian intr-un comunicat difuzat de presa de stat.

„O analiza de specialitate a concluzionat: cauza accidentului a fost fiabilitatea operationala a motorului nou dezvoltat cu oxigen lichid si ulei”, se mai arata in comunicat.

Lansarea a urmat la doar cateva ore dupa ce Coreea de Nord a emis un avertisment in care spunea ca va incerca sa lanseze un satelit pana pe 4 iunie. Tara a lansat cu succes primul sau satelit spion in noiembrie anul trecut, dupa alte doua prabusiri in 2023.

Filmarile difuzate de reteaua japoneza NHK au aratat ceea ce parea a fi un proiectil in flacari pe cerul noptii.

Ministerul Unificarii din Coreea de Sud a numit-o „o provocare care ameninta serios securitatea noastra si cea regionala”.

Intre timp, Statele Unite au sustinut ca lansarea rachetei a fost „o incalcare neplacuta” a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.

„Aceasta lansare a implicat tehnologii care sunt direct legate de programul de rachete balistice intercontinentale (al Coreei de Nord)”, a declarat Comandamentul Indo-Pacific al SUA intr-un comunicat.

Lansarea de luni a avut loc la cateva ore dupa ce liderii din China, Japonia si Coreea de Sud au avut o intalnire trilaterala rara la Seul pentru a discuta un potential acord de liber schimb, in timpul careia au condamnat tentativa Phenianului de a plasa pe orbita satelitul spion.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: